Nedostaje vam zub, a niste rešili problem? Evo šta su moguće posledice

Nažalost izgubili ste zub, neko vreme je prošlo i prosto ste taj problem odlučili da ignorišete. Želja nam je da rasvetlimo sled dogadjaja koji se upravo dešava kod vas.

Cilj ovog teksta nije da vas uplaši već samo da vam približi i podigne svest o zdravstvenim, psihološkim, estetskim i funkcionalnim posledicama nedostatka zuba.

Gubitak dimenzije kosti

U inicijalnim fazama neposredno po vadjenju zuba kreće remodeliranje kosti, odnosno zubnu čašicu u kojoj je bio usidren zub ispunjava krv, formira se krvni kolač odnosno ugrušak/koagulum te u ovakvu tvorevinu kreće migracija ćelija zaduženih za procese stvaranja nove kosti.

Nakon perioda od 3 do 6 meseci stvorena je nova kost.

Medjutim, kako je zub zauzimao odredjeni promer u kosti, a zuba više nema, kost neće zadržati tu širinu već dolazi do menjanja dimenzija kosti u regiji izvadjenog zuba u svim dimenzijama.

Naravno desiće se smanjenje širine i visine raspoložive kosti.

Ovo možda i ne deluje toliko važno u tom trenutku, ipak direktno smanjenje dimenzija kosti utiče na dalju mogućnost nadoknade tog zuba, kao i na veću mogućnost problema u fazama nakon izrade nadoknade zuba.

Naginjanje zuba

S druge strane pod uticajem sila žvakanja dolazi do naginjanja susednih zuba u prostor nedostajućeg zuba.

Ovo vodi daljem ogoljenju korenova susednih zuba što dovodi do senzacija na toplo/hladno/slatko u inicijalnim fazama, zatvaranju prostora izmedju zuba te nemogućnosti nadoknade izgubljenog zuba u kasnijim fazama, a prisutan je estetski nedostatak, kao i do daljeg propadanja kosti oko ovakvih zuba što vodi gubitku nagnutih zuba, kao najdramatičnijih posledica.

Sve ovo je praćeno i problemima sa desnima, jer susedni zubi bivaju opterećeniji u toku žvakanja.

Kompezatorni mehanizmi zuba ovo drže pod kontrolom neko vreme, dolazi do bujanja desni, a kada popuste ovi kompezatorni mehanizmi dolazi do naglog rasklaćenja i gubitka zuba.

Bol u viličnom zglobu i osetljivost žvačnih mišića

Vrlo česta posledica je bol i nelagoda u regiji viličnog zgloba jednostrano ili obostrano sa pratećim zvučnim efektima poput kliktaja.

Ovo se sve dešava kao posledica prebacivanja žvakanja na suprotnu stranu onoj gde je izgubljen zub.

Prilikom takvog jednostranog žvakanja dolazi do istezanja tkiva u predelu suprotnog zgloba, jer zglobna glavica mora da predje duži put unutar zgloba te na taj način dolazi do propadanja zglobnog diska i ostalih struktura unutar viličnog zgloba.

Slični mehanizmi se dešavaju i u viličnom zglobu sa strane gde nedostaje zub.

Kao posledica propadanja tkiva zgloba u jednom trenutku počinje da se čuje karakterističan zvuk prilikom otvaranja i zatvaranja usta.

Prateći problemi ovom su bolovi u mišićima zatvaračima i otvaračima usta koji se adaptiraju do određene mere ali uz senzacije zatezanja, te bolne osetljivosti.

Teže žvakanje hrane i opšte zdravlje

Kao posledica dominantno jednostranog žvakanja, pored problema u viličnim zglobovima,dolazi do kraćeg žvačnog ciklusa, nepotpunog pripremanja bolusa za dalje varenje enzimima iz pljuvačke, te dalje transportacije takvog bolusa kroz digestivni trakt.

Ovakvo učestalo ponašanje dovodi do slabijeg varenja hranljivih materija, te do veće nadutosti i crevnih teškoća.

Sve ovo povećava rizik od nastanka sistemskih oboljenja tipa dijabetesa, gojaznosti, crevnih oboljenja.

Psihološke posledice

Uticaj nedostatka zuba na psihičko blagostanje je istaknut.

Naime uticaj na samopouzdanje je izuzetan, jer činjenica da ste ostali bez dela organizma pobuđuje strah da ćete ostati i bez ostalih zuba, što opet vodi pitanjima da li će vas sredina odbaciti, kako ćete funkcionisati, kako ćete nadalje žvakati hranu, komunicirati i biti ravnopravan član zajednice.

Takodje skloni ste pojačanju nervoze, anksioznosti te smanjenju radne sposobnosti. Povlačite se u sebe.

Estetske posledice

Pored narušene funkcionalnosti i narušenog zdravlja ne manje važne su i posledice estetske prirode.

Usko je povezana sa psihološkim posledicama, a svakako je važno da linija osmeha bude kontinuirana i bez vidljivih prekida.

Samouverenost i samopouzdanje je ključno za ispunjenje maksimalnih kapaciteta osobe, a bez jednog zuba u estetski vidljivoj zoni je teško ostvarivo.

Ukoliko se nalazite u situaciji da vam nedostaje zub ili je usled nesrećnih okolnosti došlo do gubitka jednog ili više zuba, napisali smo poseban artikal na tu temu: Koje su mogućnosti kod nadoknade slomljenog zuba, nedostatka ili gubitka zuba?

Svakako, stojimo vam na raspolaganju za više pitanja, konsultacije i informacije. Budite slobodni da nas kontaktirate na telefon 011 25 04 789.