Koje su mogućnosti kod nadoknade slomljenog zuba, nedostatka ili gubitka zuba?

Lom, nedostatak ili gubitak zuba mogu biti veoma neprijatno iskustvo kako sa estestske strane tako i sa funkcionalne strane upotrebljivosti zuba. Srećom, danas postoji mnogo mogućnosti za rešavanje ovih problema. U ovom tekstu ćemo obraditi koje su to sve mogućnosti i procedure prilikom ovih nemilih situacija.

Lom zuba

Najčešća situacija koja se dešava je lom zuba.

Lom zuba je vrlo neprijatno  i često bolno iskustvo. Mogućnost saniranja zavisi direktno od linije loma. Ukoliko je lom zuba iznad nivoa i u nivou desni tada postoje mogućnosti da se taj zub sačuva. Ukoliko je pak linija loma suviše ispod nivoa desni to u mnogome otežava izradu nadoknade zuba, te vodi gubitku zuba.

Najčešće dolazi do slamanja karioznih zuba, zuba koji imaju velike plombe ili lečenih zuba.

Izrada ojačanja zuba kao metoda za sprečavanje loma zuba

Kao posledica beskompromisnog uklanjanja svih karijesnih masa, a kod lečenja zuba nekada dolazi do istanjenja zidova zubne krunice. Izradom standardne trajne plombe dolazi do naprezanja preostalih zidova zuba te povećanja rizika za odlamanje dela zuba.

Kako se ovo ne bi desilo, odnosno kako bi se umanjio rizik da se ovo desi izradjuje se ojačanje zuba koje koristi prostor kanala te prima većinu opterećenja koja bi inače bila rasporedjena na preostale zidove zuba. Oko ovog ojačanja se u narednoj fazi izrađuje plomba.

Na ovaj način produžava se životni vek zubu.

Zubne krunice kao rešenje kod loma zuba

Kada je pak došlo do slamanja zuba a da nedostaje veliki broj zidova zuba, a da je preostalo zubno tkivo iznad nivoa ili u nivou desni tada se preporučuje izrada zubne krunice. Ipak da bi se izradila zubna krunica potrebno je nadomestiti izgubljene delove zuba.

Tada se izrađuje livena nadogradnja odnosno nadoknada koja se ugradjuje u lečeni koren zuba. Ona ojačava zub a sa druge strane čini osnovu na koju će se ugraditi zubna krunica.

Sama zubna krunica nadomešćuje slomljeni zub a oblikom, bojom i veličinom je istovetna preostalim zubima.

Kakve zubne krunice postoje?

Postoje dve velike grupe. Metalokeramičke zubne krunice i bezmetalne zubne krunice.

Metalokeramičke zubne krunice imaju za osnovu metal, koji im daje otpornost i čvrstinu preko koje se postavlja keramika koja zubu daje estetske kvalitete. Metalokeramičke krunice su odličan izbor za bočne zube.

Metalokeramicke krunice primer
Metalokeramicke krunice primer

Bezmetalne krunice pak nemaju metalnu osnovu već su u potpunosti izradjene od posebnih vrsta keramike. Estetski su lepše od metalokeramičkih krunica a indikovane su za prednje zube.

Bezmetalne krunice primer
Bezmetalne krunice primer

O zubnim krunicama više možete pročitati na našem blogu https://dudental.rs/navlake-za-zube-zubne-krunice/

Da li su zubni implanti najbolje rešenje za nadoknadu izgubljenog i nedostajućeg zuba?

Ukoliko preostali uslovi to dozvoljavaju a pre svega količina dostupne kosti, zubni implanti su zaista najbolje moguće rešenje, a evo i zašto.

Kod nedostatka jednog zuba postoji nekoliko rešenja. Najtradicionalnije rešenje je brušenje zuba nosača i ugradnja zubnog mosta. Ovo obično znači da se bruse dva susedna zuba i postavlja zubni most. Ipak zubno tkivo je prirodno neobnovljivi resurs te njegovim uklanjanjem dolazi do povećanja šansi da se brušeni zub ugrozi.

S druge strane zubni implant se ugradjuje u viličnu kost koja je relativno obnovljiva, jer se u toku žiovota u njoj dešavaju metabolički procesi.

 

Zubni implant primer

Ovo u praksi znači da ugradnjom implanta zapravo čuvate vaše preostale zube u dužem vremenskom periodu a i dobijate nadoknadu na zubnom implantu koja izgleda kao vaš prirodan zub.

Kod nedostatka više zuba zubni implanti omogućuju izradu rešenja koje će funkcionalno i estetski biti superiorno u odnosu na sva druga rešenja.

Da li je moguće ugraditi zubni implant nakon vađenja zuba?

Apsolutno je moguće. Često je moguće ugraditi i privremenu krunu tako da istog dana odlazite sa zubom.

Ovo je posebno važno u estetskim regijama odnosno regiji prednjih zuba.

Ipak potrebno je da postoje adekvatni uslovi.

Pre svega da zub koji se vadi nije inficiran i da nije došlo do velikog stradanja kosti u okolini ovakvog zuba. To se najbolje vidi na 3D snimku. Kada se uradi analiza, onda se sa sigurnošću pravi i plan terapije.

Sama intervencija i ugradnja zubnog implanta je apsolutno bezbolna i zaista maksimalno komforna, a nakon nje pacijenti se vraćaju redovnim aktivnostima.