Zašto su zubni implanti najbolje rešenje kod nedostatka jednog, više ili svih zuba?

Ukoliko vam nedostaje neki od zuba bilo jedan ili više, verovatno ste upoznati sa zubnim implantima, s druge strane sa ovim blogom imamo nameru da Vam odgovorimo na sva najčešća pitanja i nejasnoće koje pacijenti imaju u vezi ove teme.

Šta su zubni implant i kako se ugrađuju?

Zubni implant je zapravo veštački koren zuba , izrađen od titanijumske legure, koja stvara oksid na površini implanta te čini implant biokompatibilnim i sigurnim za vaš organizam. Na sebi imaju navoje i mikoroporoznost kroz koju prorasta Vaša kost te zaključava implant i omogućava da nosi samu zubnu krunicu.

Takođe poseduju i sistem za prihvatanje suprastrukture odnosno elementa na koji se postavlja zubna krunica.

Da li mogu da izvadim zub i ugradim implant u jednom zahvatu?

Da to je moguće, a od stabilnosti ugrađenog implanta zavisi i da li će se izraditi privremena zubna krunica na  takvom implantu.

Da li boli u toku i nakon ugradnje zubnog implanta?

Apsolutno ne, jer se u toku ugradnje koristi lokalna anestezija koja u potpunosti obezboljuje radno polje te sprečava širenje impulsa preko senzitivnih nerava.

U postoperativnom toku, odnosno nakon ugradnje implanta nema nekih posebnih neprijatnosti, niti bolova. Istina je pak da se postavljaju šavovi kako bi se priljubile desni i tako ubrzalo zarastanje. Oni mogu da malo zatežu ranu i to je jedino što možete da osetite.

Kakve su cene zubnih implanata?

Cena zubnih implanata varira. To pre svega zavisi od vrste zubnog implanta i proizvođača, kao i od ekspertize ordinacije i implantologa. Postoji puno proizvođača zubnih implanata. Lični je izbor svake ordinacije da izabere implant po svojim sklonostima, saznanjima i kvalitetu.

Uobičajeno je mišljenje da jeftiniji implant neće trajati jednako skupljem implantu. Ipak ovo apsolutno ne mora da bude tačno. Skuplji implanti imaju veliki broj publikacija i radova koji opravdavaju njihovu visoku cenu. S druge strane povoljniji imlanti praktikuju rešenja koja su dokazana u praksi te ne eksperimentišu puno sa neproverenim rešenjima.

Neki od proizvođača jeftinijih sistema su Alpha Bio, MIS, Implant Direct.

Neki od skupljih proizvođača su Nobel Biocare, Zimmer, Straumann.

Kod cene zubnih implanata je važno razlikovati dva pojma, pre svega cenu ugradnje zubnog implanta te cenu izrade zubne krunice na samom implantu.

Cena ugradnje jeftinijeg zubnog implanta počinje od 300 eura pa naviše, a cena ugradnje skupljeg sistema od 450 eura pa naviše.

Cena zubne krunice gde je uključena i suprastruktura odnosno element koji se postavlja u implant iznosi od 150 eura plus 100 eura za suprasturkuru pa sve do 150 eura + 150 eura za suprastrukuru za skuplji sistem.

Koliko su trajni zubni implanti?

Trajnost zubnog implanta zavisi od mnogo faktora. Pre svega kako je ugrađen zubni implant, zatim kako je napravljena krunica na zubnom implantu i kako se održava higijena oko zubnog implanta.

Da bi trajnost implanta i zuba koji nosi implant bila što duža potrebno je da svaki od ovih faktora bude dosledno i pedantno sproveden. Tako ugradnja zubnog implanta i izrada zubne krunice zavisi isključivo od tima stomatološke ordinacije a sprovođenje higijene zavisi isključivo od vas.

Za očekivati je da će trajnost zubnih impalanata biti minimum 10 godina a neretko mogu da traju doživotno.

Najveća opasnost za zubne implante je periimplantitis. To je zapaljenje zubnog mesa oko zubnog implanta koje dalje vodi razaranju zubne kosti oko samog impalnta te vodi direktnom gubitku zubnog implanta. Postoji nekoliko poznatih razloga zbog kojih ovo oboljenje nastaje. Pre svega pušenje, loša oralna higijena i neke vrste opštih zdravstvenih statusa poput dijabetesa. S druge strane postoje situacije kada su svi faktori zadovoljeni a oboljenje se javi.

Tada je moguće izvesti i niz terapijskih postupaka kako bi se sprečilo produbljivanje ovog problema i gubitak implanta.

Da li postoji mogućnost odbacivanja zubnog implanta?

Postoji pogotovu u periodu zarastanja implantata i kosti, ipak takva mogućnost je svedena na svega do 2% primenom novih površina implantanta.

Kako se sprovodi higijena zubnih implanata?

Higijena oko zubnih implantata se sprovodi istovetno kao i oko vaših zuba. Svakako preporučujem primenu oralnog tuša za održavanje prostora i oko vaših zuba i oko zubnih implantata.

Koliko se čeka pre nego da se uradi krunica na implantu?

U zavisnosti da li je implanta u gornjoj ili donjoj vilici potrebno je čekati četiri odnosno tri meseca. Postoje implantati kod kojih je ovaj proces ubrzan.

Koliko zuba može da nosi jedan zubni implant?

U principu jedan implant može da nosi jedan zub, ali ukoliko nedostaje više zuba pa se indikuje izrada mosta na implantatima onda se preporučuje da dva implanta nose tri zuba. U konceptu All on 4 jedan implant nosi više zuba ali je tada važno to što se zubni implanti tako ugrađuju da se odnos sila ravnomerno rasporedi na sva četiri implanta.