Lecenje zuba

OSTALE INTERVENCIJE

Lečenje zuba

Imate jaku konstantnu zubobolju, ili vas je budila pulsirajuća zubna bol, i niste oka sklopili celu noć? Došlo je do zapaljenja „živca“ i potrebno vam je lečenje zuba (kanala korena zuba). Lečenje zuba produžava životni vek zuba za 10 i više godina.

Zakažite besplatan pregled

064 68 29 444

PRIMAMO POZIVE 08-22H

Lecenje zuba

KAKO SE IZVODI

Lečenje zuba produžava životni vek zuba za 10 i više godina

Zapaljenje živca najčešće nastaje kada karijes uznapreduje i stigne do zubne pulpe (živca). Tada je lečenje zuba neminovnost kako bi se zub sačuvao. Lečenje zuba odvija se u tri faze i podrazumeva vađenje upaljenog živca (pulpe) zuba u potpunosti i zatim obradu kanala korena zuba i punjenje kanala korena zuba.

Vadjenje živca

Vadjenje živca je prva faza u lečenju zuba, podrazumeva fizičko uklanjanje upaljene zubne pulpe (živca) i svog infektivnog sadržaja iz kanala korena zuba. Radi se pod dejstvom lokalne anestezije i apsolutno je bezbolno.

Obrada kanala korena

Obrada kanala korena je druga faza u lečenju zuba i podrazumeva oblikovanje kanala korena zuba posebnim mašinskim instrumentima duž čitavog kanala korena zuba s ciljem da se ukloni svo zaostalo inficirano tkivo zubne pulpe.

Punjenje kanala korena

Punjenje kanala korena zuba je poslednja faza i podrazumeva ispunjavanje pripremljenog i oblikovanog kanala. Radi se gutaperka kočićima i pastama koje se vežu unutar oblikovanog kanala. Time se završava lečenje zuba.

lecenje zuba - vadjenje zivca

GARANCIJA KVALITETA

Zahvat obavlja specijalista uz savremene instrumente

U radu koristimo Apeks Lokator, uredjaj koji nam daje informaciju o „dužini“ zuba, te stoga znamo koliko je potrebno da obradjujemo kanale. Bez ovoga bi kvalitet rada bio upitan, jer bi teško odredili granicu za obradu i punjenje kanala. Na izlečeni i napunjeni kanal korena zuba dobijate garanciju od 2 godine, što znači da garantujemo da se neće pojaviti infekcija oko vrha korena.

CENOVNIK

Lečenje zuba cena

Inicijalna faza u lečenju je vadjenje zubnog živca (pulpe). Ova faza eliminiše sve bolne simptome koji znaju da budu izuzetno nesnosni. Druga faza je obrada kanala i punjenje kanala korena zuba, kojom se završava lečenje zuba.

Vadjenje živca20€
Punjenje kanala korena zuba po kanalu20€

2 godine garancije

Na izlečeni i napunjeni kanal korena zuba dobijate garanciju od 2 godine, bez bojazni od ponovne infekcije korena.

Siguran zahvat

U radu koristimo Apeks Lokator koji nam omogućava da precizno odredimo „dužinu“ obrade kanala korena zuba.

Stručni zubari

Zahvat lečenja zuba obavlja specijalista koji poseduje dugogodišnje iskustvo u toj oblasti.

Bezbolna metoda

Sam postupak lečenja zuba je apsolutno bezbolan i vrši se uz upotrebu lokalne anestezije.

Individualan pristup

Za svakog pacijenta se pronalazi najefikasnije rešenje, uz praćenje i savetovanje tokom čitavog procesa.

Potpuna podrška

Doktor je dostupan pacijentu u svakom trenutku, pre, u toku i nakon zahvata lečenja zuba.

ZADOVOLJNI PACIJENTI

Pomogli smo preko 1.500 pacijenata na putu do prelepog osmeha

Lečenje kanala korena

Sonja Vulić

Iskustvo lečenje zuba u ovoj ordinaciji je bilo veoma dragoceno. Zub je bio upaljen, pod otokom i bolom. Dr Dušan me je rešio bola, a potom objasnio kako zub može da se spasi vadjem živca. I dalje imam šesticu sa predivnom belom plombom. Izuzetna smirenost u radu deluje umirujuće i na nas koji smo u stolici. Svaka čast.Hristina Radomirovic
Hristina Radomirovic
2024-02-16
Zaista najbolji zubar dr Dušan, koji apsolutno razume i zna da radi sa ljudima koji imaju strah od zubara. I ne samo to, detaljan, pažljiv, nezan i razuman zubar Godinama dolazim kod njega, i zaista preporuka od srca.
Nikola Milovanovic
Nikola Milovanovic
2024-02-15
Ljubazni, profesionalni, sve preporuke
Nemanja Savic
Nemanja Savic
2024-02-15
Veoma profesionalan, pažljiv i sjajan stručnjak. Posvećen detaljima i tome da se sve uradi kako treba.
Nadja Drazovic
Nadja Drazovic
2024-02-06
Veoma stručan, profesionalan i ljubazan doktor za svaku pohvalu. Imala sam veći problem sa upalom živca, postupak je bio bezbolan i zub izliječen. Sve preporuke za DuDental.
Miodrag Popovic
Miodrag Popovic
2024-02-02
Sve pohvale za ordinaciju DuDental. Sve je prošlo bez ikakvih bolova. Dr.Dušan jako prijatan i stručan. Nisam verovao da ću ovo reći, ali radujem se ponovnom odlasku kod zubara ????
dejan colic
dejan colic
2024-01-19
Preporuka!!!
Milica Ilic
Milica Ilic
2023-12-27
Ordinacija za svaku preporuku. Osecate da ste u sigurnom rukama. Uz aparate koji su poslednja reč tehnike, bukvalno sa vama pregledaju svaki zub i sve objašnjavaju.

Zakažite besplatan pregled

064 68 29 444

PRIMAMO POZIVE 08-22H

NAJČEŠĆA PITANJA

Sve što treba da znate o lečenju zuba

Zašto nastaje zapaljenje živca (pulpitis)?

Zapaljenje živca najčešće nastaje kada karijes uznapreduje i stigne do zubne pulpe. Tada bakterije iz karijesa počinju da naseljavaju prostor živca a organizam počinje da se brani. Tada je već kasno da bi se ovaj proces zaustavio te dolazi do zapaljenja živca. Nekada zapaljenje živca (zubne pulpe) ne daje nikakve simptome te proces odumiranja živca nastvalja svoj tok.

U uznapredovaloj fazi bakterije prolaze kroz kanale zuba i stvaraju upalni proces na vrhu korena zuba.

Koji su simptomi zapaljenja živca?

Najčešće je to jaka intezivna konstantna bol, koja se manje ili više širi duž vilica. Nekada je to pulsirajuća bol koja se obično javlja noću.

U nekim slučajevima pacijent oseća da je zub odjednom postao viši u odnosu na druge zube i da je prilikom zagrižaja bolno osetljiv. Takodje nekada zub i ne boli a zapaljenje napreduje i razvija u dalje forme zapaljenja živca.

Da li mogu da sprečim zapaljenje živca?

Najbolji način za sprečavanje nastanka zapaljenja zubnog živca je adekvatna oralna higijena. Dakle pravilna upotreba četkice za zube i zubnog konca ili interdentalnih četkica će smanjiti mogućnost za nastanak zubnog kvara a time i zapaljenja živca zuba.

Zašto je važno lečiti zapaljenje živca (pulpitis)?

Ukoliko se ne leči dovodi do daljih komplikacija, pre svega nastanaka procesa na vrhu korena zuba, te do jačih bolova i otoka. Naposletku dolazi do gubitka zuba.

Lečenjem kanala korena zuba produžava se životni vek zuba, a mogućnost nastanka komplikacija svodi na minimum. Zapravo lečenjem i punjenjem kanala korena zuba dolazi do hermetičkog zatvaranja zuba te bakterije ukoliko su zaostale u zubu ne mogu doći do vrha korena zuba i napraviti proces u kosti.

Šta je gangrena zuba ili gangrena živca?

Kada zapaljenje zuba protekne bez značajnih simptoma, dolazi do nastanka gangrene živca zuba. Zapravo to je odumiranje zubnog živca sa manje ili više izraženom infekcijom. Da bi se izlečila gangrena živca zuba potrebno je izvršiti lečenje koje obično traje nekoliko poseta.

Kako se vrši proces lečenja zuba?

Po uzimanju anamneze pristupamo davanju lokalne anestezije čime postižemo bezbolnost i komfornost u radu. Nakon date anestezije pristupa se zahvaćenom zubu, pravi pristup komori zubnog živca te nakon toga uklanja sadržaj, odnosno upaljeni živac iz zuba. Zatim se taj prostor obradjuje mašinskim instrumentima do odredjene granice koju nam pokazuje uredjaj apeks lokator.

U toku obrade kanala detaljno se ispiraju kanali sa hemikalijama koje za cilj imaju smanjenje bakterijske populacije unutar korena zuba.

Nakon završene obrade i ispiranja kanala, kanali se ispunjavaju kočićima gutaperke i pastom za punjenje kanala. Time se lečenje zuba završava.

Koliko puta moram da dolazim u ordinaciju?

Najčešće su to dve posete, a kod zuba koji imaju jedan kanal moguće je završiti lečenje u jednoj poseti.

Da li boli intervencija lečenja živca zuba?

Apsolutno ne, zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Da li postoji alternativa lečenju živca zuba?

Ukoliko se razvio proces ili cista u kosti, onda je moguće uraditi intervenciju apikotomije koja podrazumeva uklanjanje procesa i vrha korena zahvaćenog zuba.

Zašto lečeni zubi potamne i izgube svoju boju?

Ovaj fenomen se dešava jer raspali produkti živca udju u kanaliće dentina i tu se fiksiraju, a vremenom menjaju svojstva i daju tamniju boju. Takodje, ovo se dešava ukoliko se koriste preparati za punjenje kanala korena starijeg datuma. Sa novim sredstvima koja primenjujemo u praksi ovaj fenomen je nemoguć.

Da li je moguće izbeliti potamnele lečene zuba?

Apsolutno da. Tehnika beljenja lečenih (avitalnih) zuba se izvodi u nekoliko poseta i podrazumeva aplikovanje gelova za beljenje zuba unutar zuba, a često preporučujemo i klasično izbeljivanje zuba zajedno sa ovom metodom kako bi se dobio ujednačen efekat.