Upala desni - Parodontoza

PARODONTOLOGIJA

Upala desni - Parodontoza

Primetili ste da vam prilikom pranja zuba krvare desni? Osetili ste zadah iz usta? Primetili ste da su vam se zubi pomerili i da se klate? Ukoliko je odgovor na ova pitanja potvrdan onda je verovatno u pitanju upala desni - parodontoza (parodontopatija).

Zakažite besplatan pregled

064 68 29 444

PRIMAMO POZIVE 08-22H

Upala desni - Parodontoza

KAKO SE IZVODI

Upala desni – Parodontoza se uspešno leči i produžava vek zuba

Desni obole kao posledica reakcije organizma na prisustvo bakterija i produkata njihovog metabolizma. Ovo oboljenje se manifestuje otečenim desnima tamno crvene boje sa prisustvom džepova koji su bolno osetljivi. Pri najmanjim iritacijama dešava se da desni krvare. Lečenje upale desni – parodontoze odvija se u tri pravca.

Konzervativno lečenje – kiretaža

Konzervativno lečenje upale desni, odnosno kiretaža, podrazumeva mehaničko čišćenje džepova sa obilnim ispiranjem 3% hidrogenom. Ova intervencija olakšava bolne tegobe, a u narednom periodu će desni biti mirnije i zdravije. Ipak često dolazi do recidiva već nakon par meseci.

Hirurško lečenje upale desni

Hiruruško lečenje podrazumeva operativni zahvat kojim se uklanja svo upaljeno meko tkivo, čiste koštani džepovi i eventualno vrši ugradnja veštačke kosti oko zahvaćenih zuba. Rezultati su trajniji i stabilniji. Na ovaj način zaustavlja se oboljenje i stavlja pod kontrolu.

Upala desni lecenje

SIGURAN ZAHVAT

Lečenje upale desni bez straha i bolova

Ukoliko je parodontoza u odmakloj fazi, vrši se hirurški zahvat. Zahvat se obavlja u lokalnoj anesteziji, a intervenciju izvode stručnjaci iz ove oblasti. Uz savremenu tehnologiju i stručno znanje garantujemo vam uspeh izvedene intervencije. Intervencija traje do 45 minuta. Ova intervencija produžava životni vek zuba, stoga se smatra vrlo važnom.

CENOVNIK

Cena za lečenje desni

U zavisnosti od postavljene dijagnoze pristupa se i datim intervencijama. Često samo skidanje zubnog kamenca sa poliranjem zuba eliminiše problem sa upaljenim desnima. Ipak kada postoje bolni parodontalni džepovi potrebno je kiretiranje džepova ili čak hirurška intervencija na zubima.

Operacija upaljenih / povučenih desni po zubu50€
Skidanje zubnog kamenca sa poliranjem zuba25€
Kiretaža parodontalnih džepova po zubu10€

Siguran zahvat

Uz stručne, iskusne zubare i upotrebu modernih stomatoloških instrumenata garantujemo uspešnost zahvata.

Brzo i bez komplikacija

Lečenje upale desni najčešće traje do 45 minuta i ne postoje komplikacije nakon izvedene intervencije.

Stručni zubari

Zahvat lečenja upale desni obavljaju specijalisti sa dugogodišnjim iskustvom iz ove oblasti.

Bezbolna intervencija

Sam postupak lečenja upale desni je apsolutno bezbolan i vrši se uz upotrebu lokalne anestezije.

Individualan pristup

Za svakog pacijenta se pronalazi najefikasnije rešenje, uz praćenje i savetovanje tokom čitavog procesa.

Potpuna podrška

Doktor je dostupan pacijentu u svakom trenutku, pre, u toku i nakon intervencije.

ZADOVOLJNI PACIJENTI

Pomogli smo preko 1.500 pacijenata na putu do prelepog osmeha

Upala desni

Andjela Biševac

Imala sam česte upale desni sa krvarenjem i bolove. U ordinaciji Dudental mi je urađeno čišćenje džepova. Dobila sam savete i preporuku na koji način da sprečim ponavljanjem istog. Od tada je prošlo 18 meseci, nikada mi se taj problem nije javio.Hristina Radomirovic
Hristina Radomirovic
2024-02-16
Zaista najbolji zubar dr Dušan, koji apsolutno razume i zna da radi sa ljudima koji imaju strah od zubara. I ne samo to, detaljan, pažljiv, nezan i razuman zubar Godinama dolazim kod njega, i zaista preporuka od srca.
Nikola Milovanovic
Nikola Milovanovic
2024-02-15
Ljubazni, profesionalni, sve preporuke
Nemanja Savic
Nemanja Savic
2024-02-15
Veoma profesionalan, pažljiv i sjajan stručnjak. Posvećen detaljima i tome da se sve uradi kako treba.
Nadja Drazovic
Nadja Drazovic
2024-02-06
Veoma stručan, profesionalan i ljubazan doktor za svaku pohvalu. Imala sam veći problem sa upalom živca, postupak je bio bezbolan i zub izliječen. Sve preporuke za DuDental.
Miodrag Popovic
Miodrag Popovic
2024-02-02
Sve pohvale za ordinaciju DuDental. Sve je prošlo bez ikakvih bolova. Dr.Dušan jako prijatan i stručan. Nisam verovao da ću ovo reći, ali radujem se ponovnom odlasku kod zubara ????
dejan colic
dejan colic
2024-01-19
Preporuka!!!
Milica Ilic
Milica Ilic
2023-12-27
Ordinacija za svaku preporuku. Osecate da ste u sigurnom rukama. Uz aparate koji su poslednja reč tehnike, bukvalno sa vama pregledaju svaki zub i sve objašnjavaju.

Zakažite besplatan pregled

064 68 29 444

PRIMAMO POZIVE 08-22H

NAJČEŠĆA PITANJA

Sve što treba da znate o upali desni

Koji su uzroci nastanka upale desni?

Do upale desni najčešće dolazi zbog loše oralne higijene, odnosno zbog nakupljanja mekih i tvrdih naslaga – zubnog plaka (punih bakterija i njihovih produkata) u regiji spoja zuba sa desnima, odnosno u regiji gingivalnog sulkusa. Kao posledica ove iritacije dolazi do nakupljanja odbrambenih ćelija koje teže da uklone strani agens, ali nemaju tu snagu te stoga dolazi do upalnog procesa u regiji desni. To sve produbljuje proces, stvara se granulaciono bolesno tkivo. Ukoliko se ne reaguje pravovremeno, proces nastavlja svoj tok, više ili manje akutno i posledično dovodi do gubitka zuba.

Do upale desni dolazi i kao posledica pušenja, kao posledica konzumacije nekih lekova. Često kod trudnica dolazi do zapaljenja desni kao posledica burne reakcije organizma na prisustvo zubnog plaka.

Koji su simptomi upale desni – parodontoze?

Ovo oboljenje je vrlo podmuklo i najčešće inicijalno ne pokazuje bilo kakve simptome. Kada uznapreduje pacijenti mogu primetiti krvarenje desni prilikom pranja zuba. Ovo je posledica upaljenih desni, a bolna senzacija je čest pratilac ovog oboljenja. Takodje, pomeranje zuba i rasklaćenje zuba su sigurni znaci da je oboljenje uznapredovalo. Prisustvo zadaha iz usta u najvećem procentu potiče od upale desni.

Kako sprečiti upalu desni – preventive?

Jedini način da se spreči nastanak ovog oboljenja jeste da se svakodnevno u više navrata sprovodi kvalitetna oralna higijena, odnosno da se zubni plak svakodnevno uklanja sa svih površina zuba. Dakle, prevencija je nešto što će držati vaše zube zdravim.

U merama oralne higijene nije dovoljna samo upotreba četkice i paste za zube, potrebna je i nega prostora izmedju zuba. To se postiže upotrebom zubnog konca, interdentalnih četkica ili uredjaja koji generišu mlaz vode koji se ponaša kao „vodeni konac“. Ovi uredjaji su naša preporuka za održavanje zdravlja zuba.

Šta je gingivitis i kako se leči gingivits?

Gingivitis je inicijalna upala desni nastala kao posledica nakupljenog zubnog plaka. Manifestuje se otečenim desnima sa pojavom krvarenja na najmanju iritaciju (obično prilikom pranja zuba).

Gingivitis se leči skidanjem kamenca i poliranjem zuba ali i poboljšanjem oralne higijene. Uz upotrebu mekanih četkica, zubnog konca i tečnosti za ispiranje usta ova pojava se može kontrolisati. Ukoliko se ne tretira dolazi do daljeg napredovanja oboljenja.

Koje su metode lečenja upale desni?

U zavisnosti od stepena upale desni opredeljujemo se za neku od metoda. Pre svega, uklanjanje zubnog kamenca sa poliranjem zuba u značajnoj meri dovodi do smirivanja simptoma i znakova inicijalne faze upaljenih desni. Nakon ove intervencije potrebno je unaprediti kvalitet održavanja oralne higijene kako ne bi došlo do povratka oboljenja.

Ukoliko je stepen zapaljenja desni veći, te je došlo do pojave parodontalnih džepova, potrebno je izvršiti kiretažu džepova sa ispiranjem 3% hidrogenom i aplikacijom medikamenata u prostor džepa. Kiretaža podrazumeva uklanjanje svog zapaljenog tkiva iz prostora parodontalnog džepa. Nakon ove intervencije je potrebno podići stepen oralne higijene posebno u regijama zahvaćenih zuba.

Kada je došlo do propadanja koštanog tkiva u regiji zahvaćenih zuba, indikovana je hirurška (režanj) operacija. Nakon davanja lokalne anestezije, pristupa se odizanju desni potom se pristupa granulacionom bolesnom tkivu u predelu džepova i to tkivo se uklanja. Ukoliko se pokaže potreba, vrši se ugradnja veštačke kosti.

Kako se radi hirurška intervencija lečenja desni?

Po uzetoj anamnezi i utvrdjivanju zdravstvenog stanja pacijenta, pristupa se davanju lokalne anestezije u regiji zahvaćenih zuba. Potom se pristupa odizanju desni a nakon toga se pristupa čišćenju granulacionog (upaljenog) tkiva u okolini zuba. Ukoliko se pokaže potreba vrši se ugradnja veštačke kosti kako bi desni mogle adekvatno da zarastu i da bi se eliminsao džep. Nakon toga sledi ušivanje mekog tkiva i time se ova intervencija završava.

Da li je hirurško lečenje desni bolno?

Apsolutno ne. Lokalna anestezija je dovoljno dugog dejstva da se ova intervencija u potpunosti okonča.

Šta raditi nakon operacije lečenja desni?

Poželjno je par dana konzumirati meku i kašastu hranu, zatim voditi oralnu higijenu na višem nivou i poštedeti se od fizičkih aktivnosti.

Šta je granulaciono tkivo koje se uklanja?

Granulaciono tkivo koje se nalazi oko zahvaćenog zuba je izmenjeno, patološko tkivo koje je puno raspalih produkata bakterija i bakterija, ćelija zapaljenske reakcije i eksudata. Ima tendenciju rasta ukoliko se ne leči i dovodi do propadanja koštanog tkiva koje drži zub. To sve dovodi do rasklaćenja i gubitka zuba.

Zašto je bitno uraditi hiruško lečenje upale desni?

Ova intervencija produžava životni vek zuba, stoga se smatra vrlo važnom. U slučajevima kada postoji upala desni a ne tretira se dolazi izvesno do daljeg propadanja tkiva oko zuba te njegovog daljeg rasklaćenja i ubrzo do njegovog gubitka.