Bele plombe

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Bele plombe

Primetili ste jaku trenutnu bol na toplo, hladno ili slatko? Imate stare sive plombe koje vam nisu dopadljive i niste sigurni koliko su dobre? Želite vrhunsko estetsko i funkcionalno rešenje za vaše zube? Ukoliko su odgovori potvrdni, onda su bele plombe najbolje rešenje za vas.

Zakažite besplatan pregled

064 68 29 444

PRIMAMO POZIVE 08-22H

Bele plombe

KOJE SU VRSTE

Bele plombe kreiraju prirodan izgled zuba i savršen osmeh

Bele plombe su sigurno, dugoročno, biokompatiblno rešenje za popravku zuba i lečenje karijesa. Trajno vraćaju estetiku i funkciju žvakanja, a mogu se koristiti za sve zube, kako prednje tako i bočne. Uglavnom se koriste kod popravki zuba ali i u rekonstrukcijama zagrižaja. Razlikujemo kompozitne bele plombe i keramičke bele plombe (inlay, onlay, overlay).

Kompozitne bele plombe

Kompozitne bele plombe se izradjuju od posebnog materijala – kompozita, koji u sebi ima smolu koja se vezuje pod upotrebom posebnog svetla. Trajne su i relativno se lako ugradjuju, relativno su otporne na trošenje u toku vremena, a estetski se izvanredno uklapaju sa ostatkom zubne substance. Ipak imaju ogranjičenja kod veličine kaviteta koji nadoknadjuju.

Keramičke bele plombe

Keramičke bele plombe (inlay, onlay, overlay) su izradjene od porculana odnosno keramike. Indikacija je kod izrade velikih plombi. Trajnije su u odnosu na bele plombe zbog karakteristika materijala, te se više indikuju u regiji bočnih zuba. Proces izrade podrazumeva uzimanje otiska i izradu keramičke bele plombe u zubnoj tehnici, da bi se nakon toga postavile na zube.

bele plombe garancija

GARANCIJA KVALITETA

Dobijate 2 godine garancije na bele plombe

Uz upotrebu najkvalitetnijih materijala i vrhunsku preciznost našeg osoblja možete da očekujete da će zahvat postavljanja belih plombi biti obavljen profesionalno i pedantno. Zahvat se obavlja najčešće pod lokalnom anestezijom te stoga nema bojazni od bolnih senzacija. Garancija na radove je 2 godine uz redovne kontrole.

CENOVNIK

Bele plombe cena

Vrsta belih plombi direktno utiče i na cenu koštanja. Zbog viših troškova izrade keramičke bele plombe su skuplje u odnosu na kompozitne plombe.

Kompozitne bele plombe35€
Keramičke bele plombe150€

2 godine garancije

Na bele plombe dobijate 2 godine garancije, uz redovne kontrole i posete ordinaciji.

Kvalitetni materijali

U radu koristimo kvalitetne materijale za izradu belih plombi koji su biokompatabilni sa organizmom.

Stručni zubari

Intervenciju ugradnje belih plombi izvode sertifikovani stručnjaci iz oblasti estetske stomatologije.

Bezbolna metoda

Sam postupak ugradnje belih plombi je u potpunosti bezbolan i vrši se uz upotrebu lokalne anestezije.

Individualan pristup

Za svakog pacijenta se pronalazi najefikasnije rešenje, uz praćenje i savetovanje tokom čitavog procesa.

Potpuna podrška

Doktor je dostupan pacijentu u svakom trenutku, pre, u toku i nakon ugradnje belih plombi.

ZADOVOLJNI PACIJENTI

Pomogli smo preko 1.500 pacijenata na putu do prelepog osmeha

BELE PLOMBE

Mina Maneiro

U DUDental ordinaciju sam prvi put došla zbog bola u zubu koji je spašen i urađena mi je bela plomba na šestici. Pored boje koja se potupno uklapa sa drugim zubima, oduševljena sam bio morfologijom koju je dr Dušan napravio i koja daje izgled potpuno prirodnog zuba. Tako temeljan pristup u radu nisam doživela. Nakon 6 meseci sam odlučila da zamenim i sve ostale stare plombe.Hristina Radomirovic
Hristina Radomirovic
2024-02-16
Zaista najbolji zubar dr Dušan, koji apsolutno razume i zna da radi sa ljudima koji imaju strah od zubara. I ne samo to, detaljan, pažljiv, nezan i razuman zubar Godinama dolazim kod njega, i zaista preporuka od srca.
Nikola Milovanovic
Nikola Milovanovic
2024-02-15
Ljubazni, profesionalni, sve preporuke
Nemanja Savic
Nemanja Savic
2024-02-15
Veoma profesionalan, pažljiv i sjajan stručnjak. Posvećen detaljima i tome da se sve uradi kako treba.
Nadja Drazovic
Nadja Drazovic
2024-02-06
Veoma stručan, profesionalan i ljubazan doktor za svaku pohvalu. Imala sam veći problem sa upalom živca, postupak je bio bezbolan i zub izliječen. Sve preporuke za DuDental.
Miodrag Popovic
Miodrag Popovic
2024-02-02
Sve pohvale za ordinaciju DuDental. Sve je prošlo bez ikakvih bolova. Dr.Dušan jako prijatan i stručan. Nisam verovao da ću ovo reći, ali radujem se ponovnom odlasku kod zubara ????
dejan colic
dejan colic
2024-01-19
Preporuka!!!
Milica Ilic
Milica Ilic
2023-12-27
Ordinacija za svaku preporuku. Osecate da ste u sigurnom rukama. Uz aparate koji su poslednja reč tehnike, bukvalno sa vama pregledaju svaki zub i sve objašnjavaju.

Zakažite besplatan pregled

064 68 29 444

PRIMAMO POZIVE 08-22H

NAJČEŠĆA PITANJA

Sve što treba da znate o belim plombama

Šta je karijes i kako nastaje karijes?

Karijes nastaje kao posledica metabolizama bakterija iz zubnog plaka. Kada se zubni plak nagomila u dovoljnoj meri bakterije iz njega metabolišu šećere unete ishranom te stvaraju kiseline. Gledj je direktno izložena ovim kiselinama, te se minerali iz gledji razlažu, nastaje defekt u gledji i to dovodi do nastanka inicijalnog karijesa.

Ukoliko se ne zaustavi u ovoj fazi, dolazi do daljeg širenja karijesa te on probija gledj i ulazi u dentin. Dentin je zbog više organske komponente podložniji bržem širenju karijesa, te se defekt brže povećava. Ukoliko se ne reaguje ni u ovoj fazi karijes napreduje dalje i zahvata i zubni živac.

Svi ovi procesi mogu da se neutrališu ili umanje redovnom i adekvatnom oralnom higijenom.

Koji su simptomi prisustva karijesa?

Karijes često ne daje simpotome, a kada daje simptome onda je to reagovanje zuba na toplo, hladno, slatko i kiselo. Obično je to reakcija tipa trnjenja zuba i traje trenutno. Ovo je znak da je prekinut kontinuitet gledji i da je dentin došao u kontakt sa spoljnom sredinom.

Često pacijenti i sami zapaze crne tačkice na zubima ili prebojenost dela zuba.

Kako se postavljaju bele plombe i leči karijes?

Naš prioritet je da beskompromisno, bezbolno i kvalitetno popravimo zub i izlečimo karijes. Stoga ovu intervenciju započinjemo sa davanjem lokalne anestezije, što nam osigurava miran i siguran rad.

Nakon toga uklanjamo sav karijes iz zuba posebnim instrumentima i proveravamo da li smo došli do zdravog dela zuba. Ukoliko je to slučaj može se pristupiti postavljanju bele plombe a od količine preostale zubne supstance zavisi da li ćemo se opredeliti za belu kompozitnu plombu ili belu keramičku plombu.

Bele kompozitne plombe zahtevaju pripremu zuba nagrizanjem ortofosfornom kiselinom, zatim se postavlja veza (bond) izmedju plombe i zuba na zub, a zatim vrši postavljanje bele kompozitne plombe u slojevima. Svaki sloj se posvetli lampom i na taj način plomba očvrsne. Po postavljanju poslednjeg sloja plomba se oblikuje tako da zagrižaj bude adekvatan, a po postizanju adekvatnog zagrižaja plomba se polira. Time se završava proces izrade bele kompozitne plombe.

Bele keramičke plombe (inlay, onlay, overlay) se izradjuju po uklanjanju svog karijesa, a u situacijama kada je karijes zahvatio velike delove zuba. Obradjuje se ostatak zuba, uzima otisak i šalje u zubnu tehniku na dalji rad. Kada se nadoknada vrati iz zubne tehnike proba se i postavlja na zub, te sa ostatkom zuba čini jednu neodvojivu celinu.

Zašto izabrati bele plombe kod lečenja karijesa?

Belim plombama se postiže vrhunsko estetsko i funkcionalno rešenje kod lečenja karijesa. Savršeno se estetski uklapaju sa ostatkom zuba. Kvalitet veze zuba i plombe je izuzetan te nam to garantuje trajnost i uspešnost zahvata. Poseduju takodje i izvanrednu biokompatibilnost sa organizmom – ne pokazuju toksične efekte. A mehanička svojstva su slična kao i kod zdravog zuba.

Koliki je vek trajanja belih plombi?

Trajnost zavisi od mnogo faktora. Pre svega od preciznosti rada i poštovanja protokola rada stomatologa i upotrebe kvalitetnih materijala. Ipak na trajnost belih plombi direktno i presudno utiče i kvalitet oralne higijene. Naša preporuka je da pored upotrebe četkice za zube koristite i zubni konac ili interdentalne četkice, odnosno uredjaje za održavanje zdravlja zuba.

Kako održavati bele plombe i produžiti trajanje?

Bele plombe se ponašaju kao prirodni zubi, te stoga traže isti stepen nege kao i prirodni zubi. Dakle, sa dobrom oralnom higijenom bele plombe će trajati poprilično dugo.

Da li je bolna intervencija ugradnje belih plombi?

Apsolutno ne. Bele plombe bilo kompozitne ili keramičke, se postavljaju pod lokalnom anestezijom, tako da je zahvat apsolutno bezbolan.

Da li je bolja bela od crne (sive) plombe?

Sive plombe u sebi imaju živu, koja se lagano i u dovoljno dugom vremenskom periodu oslobadja iz plombe i širi unutar organizma. Ovo dovodi do ozbiljnih poremećaja u radu tkiva i organa, jer živa pokazuje izuzetnu toksičnost. Živine pare se takodje dovode u vezu sa nastankom nekih razvojnih poremećaja.

Svi ovi razlozi su doveli do toga da se amalgam, materijal od koga se izradjuju crne (sive) plombe izbacuje iz upotrebe. Činjenica je i da ove plombe imaju dug vek trajanja, ipak ispod ovih plombi se često razvija sekundarni karijes i na taj način ugrožava zdravlje zuba. Takodje sive plombe su estetski nedopadljive te naružuju vaš osmeh.

Bele plombe nemaju toksične efekte, a njihova estetska i mehanička svojstva su izvanredna. Stoga naša preporuka je da se uvek opredelite za izradu belih plombi kod popravke zuba i lečenja karijesa.