Sta je apikotomija

ORALNA HIRURGIJA

Apikotomija

Apikotomija je oralno hirurški zahvat kojim se uklanja vrh korena zuba (apex), gnojna kesica, koja nastaje najčešće zbog hroničnih upala ili procesa u području vrha korena (granuloma ili ciste). Apikotomija produžava vek zuba i sprečava njihov gubitak.

Zakažite besplatan pregled

064 68 29 444

PRIMAMO POZIVE 08-22H

Sta je apikotomija

KAKO FUNKCIONIŠE

Apikotomija produžava trajanje zuba i sprečava njihov gubitak

Apikotomija je hirurška intervencija koja se radi na „mrtvim“ zubima. Sve osobe koje imaju velike karijese a da je zahvaćen živac su u grupi rizika za nastanak gnojne kesice i ciste. Isto tako osobe koje imaju stara lečenja zuba mogu da budu u zoni rizika. Često se uočava postojanje procesa na vrhu korena naizgled zdravih zuba.

Procedura apikotomije

Nakon davanja lokalne anestezije, odižu se desni u regiji zahvaćenog zuba, te pristupa vrhu korena zuba i gnojnoj kesici. Uklanja se gnojna kesica i vrši uklanjanje inficiranog vrha korena zuba. Po ovome se vraćaju desni na mesto i ušivaju.

Bezbolna intervencija

Apikotomija je bezbolna procedura koja se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje od 30 – 60 minuta. Kada su u pitanju pacijenti koji se plaše stomatoloških i hirurških intervencija može se primeniti analgosedacija.

Postoperativni proces

Poželjno je jesti prohlađenu hranu, smanjiti fizičku aktivnost nekoliko dana, a nekada je potrebno i držati hladan oblog spolja. Često je potrebno odložiti izradu krunice ili plombe na tom zubu u periodu od mesec dana.

zahvat apikotomije

SIGURAN ZAHVAT

Zahvat obavlja specijalista

U stomatološkoj ordinaciji DUDental u Beogradu zahvat apikotomije obavlja specijalista oralne hirurgije. Apikotomija je vrlo uspešna metoda lečenja, ali budući da je hirurški zahvat, ne obavlja se u svim ordinacijama u Beogradu. Uz naš stručan tim i modernu tehnologiju, garantujemo uspešnost intervencije.

CENOVNIK

Cena za apikotomiju po korenu

120€

Siguran zahvat

Uz stručne, iskusne zubare i upotrebu modernih stomatoloških instrumenata garantujemo uspešnost zahvata.

Brzo i bez komplikacija

Apikotomija traje od 30 – 60 minuta i ne postoje komplikacije nakon izvedene intervencije.

Stručni zubari

Zahvat apikotomije obavlja specijalista oralne hirugije koji poseduje dugogodišnje iskustvo u toj oblasti.

Bezbolna metoda

Sam postupak apikotomije je apsolutno bezbolan i vrši se uz upotrebu lokalne anestezije i analgosedacije.

Individualan pristup

Za svakog pacijenta se pronalazi najefikasnije rešenje, uz praćenje i savetovanje tokom čitavog procesa.

Potpuna podrška

Doktor je dostupan pacijentu u svakom trenutku, pre, u toku i nakon zahvata apikotomije.

ZADOVOLJNI PACIJENTI

Pomogli smo preko 1.500 pacijenata na putu do prelepog osmeha

Apikotomija

Miodrag Dušmanić

Imao sam problem sa trojkom, konsultovao sam više stomatologa i predloženo mi je vadjenje zuba. U ordinaciji Dudental, spašen mi je zub tako što je uradjena apikotomija. Hvala dr Dušanu na detaljnim informacijama o samoj intervenciji. Bezbolno iskustvo. Svojim profesionalizmom i znanjem ova ordinacija  je dobila moje poverenje.Hristina Radomirovic
Hristina Radomirovic
2024-02-16
Zaista najbolji zubar dr Dušan, koji apsolutno razume i zna da radi sa ljudima koji imaju strah od zubara. I ne samo to, detaljan, pažljiv, nezan i razuman zubar Godinama dolazim kod njega, i zaista preporuka od srca.
Nikola Milovanovic
Nikola Milovanovic
2024-02-15
Ljubazni, profesionalni, sve preporuke
Nemanja Savic
Nemanja Savic
2024-02-15
Veoma profesionalan, pažljiv i sjajan stručnjak. Posvećen detaljima i tome da se sve uradi kako treba.
Nadja Drazovic
Nadja Drazovic
2024-02-06
Veoma stručan, profesionalan i ljubazan doktor za svaku pohvalu. Imala sam veći problem sa upalom živca, postupak je bio bezbolan i zub izliječen. Sve preporuke za DuDental.
Miodrag Popovic
Miodrag Popovic
2024-02-02
Sve pohvale za ordinaciju DuDental. Sve je prošlo bez ikakvih bolova. Dr.Dušan jako prijatan i stručan. Nisam verovao da ću ovo reći, ali radujem se ponovnom odlasku kod zubara ????
dejan colic
dejan colic
2024-01-19
Preporuka!!!
Milica Ilic
Milica Ilic
2023-12-27
Ordinacija za svaku preporuku. Osecate da ste u sigurnom rukama. Uz aparate koji su poslednja reč tehnike, bukvalno sa vama pregledaju svaki zub i sve objašnjavaju.

Zakažite besplatan pregled

064 68 29 444

PRIMAMO POZIVE 08-22H

NAJČEŠĆA PITANJA

Sve što treba da znate o apikotomiji

Kako se radi intervencija apikotomije?

Kada se postavi dijagnoza postojanja periapikalne lezije, odnosno procesa zuba (gnojne kesice) na vrhu korena zuba često se izvodi oralno hiruruška intervencija zvana apikotomija. Podrazumeva da se zub neposredno pre intervencije napuni odgovarajućim materijalima.

Sama intervencija započinje davanjem lokalne anestezije da bi se nakon toga pristupilo planiranju reza u regiji vrha korena zahvaćenog zuba. Po odizanju mekog tkiva pristupa se samom procesu zuba, uklanja se proces zuba (gnojna kesica) i inficirani vrh korena zuba, da bi se potom ušile desni.

Ovime se završava intervencija apikotomije a zub je zbog punjenja koje je urađeno u pripremi hermetički zatvoren te više ne može izazvati infekciju. Hirurški konci se uklanjaju 7 do 10 dana nakon intervencije, a u postoperativnom toku se ordiniraju antibiotici.

Da li je apikotomija intervencija bolna?

Apsoulutno nije. Ova intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji tako da ne postoji bojazan o bolu u toku intervencije.

Šta raditi nakon intervencije apikotomije?

Za očekivati je da zato što su odizane desni dođe do pojave otoka nakon intervencije. Ipak retko se otok javlja u situacijama ukoliko se pridržavate uputstava koje vam dajemo, to podrazumeva držanje hladnih obloga, redovno uzimanje antibiotika i adekvatnu oralnu higijenu.

Definitivna nadoknada na zubu navlaka ili plomba se izrađuje obično mesec dana nakon apikotomije.

Šta je to gnojna kesica koja se uklanja?

Gnojna kesica ili proces zuba je periapikalna lezija koja se razvija oko vrha korena zuba a kao odgovor organizma na infekciju koja dolazi iz zuba. Ona je puna bakterija i njihovih metabolita te je stoga infektivno žarište iz koga se bakterije šire po celom organizmu. Ima tendenciju rasta i kada poraste preko jednog centimetra postaje cista. Lečenje cista je komplikovanije i često cista zahvata i ugrožava više zuba.

Zašto je bitno uraditi intervenciju apikotomije?

Ukoliko se ne tretira periapikalna lezija ili proces zuba daje ozbiljne posledice. U trenucima pada vašeg imuniteta dolazi do akutizacije – buđenja infekcije iz procesa zuba, jer su odbrambeni potencijali vašeg organizma smanjeni. To vodi do pojave intezivnih bolova, a u kasnijim fazama i pojave otoka, koji mogu ugroziti i život pacijenta. U takvim situacijama se često mora izvaditi zub uzročnik koji pliva u gnoju i obezbediti drenaža za gnojni sadržaj.

Da li postoje slučajevi kada se ne radi apikotomija?

Ne postoje, to je jedini predvidivi način da se reši problem postojanja gnojne kesice jeste apikotomija.

Da li postoje alternative apikotomiji?

Nekada je moguće pokušati sa konzervativnim lečenjem zuba i dobiti uspeh, odnosno povlačenje gnojne kesice. Ipak kada je gnojna kesica velikih dimenzija jedino moguće je izvođenje apikotomije odnosno resekcije zuba.