Održavanje zuba i oralna higijena zuba

Održavanje zuba deluje jednostavno, medjutim u mnogim slučajevima svedoci smo da karijes i bolesti desni sve više uzimaju maha u našoj populaciji. Ovaj blog pišemo sa namerom da svim osobama koje osećaju da nešto nije u redu sa njihovom tehnikom pranja zuba pomognemo da kvalitetnije obavljaju ovaj svakodnevni posao.

Pre svega poenta održavanja zuba je da se u što većoj meri očiste površine zuba od ostataka hrane i naslaga koje nastaju kao posledica aktivnosti bakterija. Lakše je reći/napisati nego učiniti. 😀

Izazov u ovome svemu je vreme. Dakle da bi se sve obavilo dosledno i pedantno potrebno je oko 3 do 4 minuta vašeg vremena po pranju zuba. Ipak većina ljudi se ne posveti toliko pedantno oralnoj higijeni.

Zapravo postoji predrasuda da je četkica za zube u kombinaciji sa pastom za zube sve što je neophodno u sprovodjenju oralne higijene. Četkicom i pastom se samo čiste površine zuba koje su inače dostupne samočišćenju kao posledica ishrane. Prostor izmedju zuba je najosetljiviji prostor u ustima i zanemarivanje ovog prostora direktno vodi nastanku karijesa zuba i obolelih desni.

Dakle akcenat ovog teksta biće na održavanju takozvanog interdentalnog prostora ili razumljivije rečeno prostora izmedju zuba ali i upotreba četkice za zube a biće reči i o pastama za zube.

Održavanje zuba i higijena zuba

Održavanje zuba – kako izabrati odgovarajuću četkicu i kako je koristiti?

Četkica za zube NE sme da bude hard ili medium! Isključivo savetujemo upotrebu soft četkica, a evo i zašto.

Hard ili medium četkice imaju izuzetno mali broj vlakana ili čak gumirane elemente koji imaju vrlo malo razloga za postojanje, s druge strane ova vlakna su predebela i kao takva kruta, te uz agresivnu tehniku pranja zuba brzo dovode do stradanja gledji te formiranja defekata u zubu koji nisu karijes već erodirana površina izuzetno bolna na toplo/hladno i slatko.

Takodje hard i medium četkice dovode do povlačenja desni zbog konstantnog pritiska na osetljive strukture poput desni i koštanog tkiva neposredno ispod desni.

Stoga savetujemo upotrebu soft – mekanih četkica, ili upotrebu električnih četkica i to sa što većim brojem vlakana. Što četkica poseduje veći broj vlakana veća je i verovatnoća da se uklone ostaci hrane i mekane naslage sa površina zuba.

Kako izabrati odgovarajuću četkicu za zube

Sama tehnika pranja zuba podrazumeva da se vlaknima zubne četkice obuhvate sve dostupne površine zuba uz upotrebu blagih rotacionih pokreta. Predlažemo da krenete sa desne strane od gornjeg krajnjeg zuba pa lagano idete ka sredini, potom predjete na levu stranu pa sve do poslednjeg zuba u nizu te predjete na unutrašnju stranu gornjih zuba do sredine leve strane, a potom i desne i završavate krug tamo gde ste i počeli. Nakon toga očistite griznu površinu zuba. Isto ponovite i za donje zube.

Kontrolu pravilnog pranja zuba možete izvršiti jezikom, ukoliko su sve površine glatke tada ste pravilno oprali zuba, ukoliko ima hrapavosti , vratite se četkicom na to mesto i ponovite par pokreta.

Ukoliko koristite električnu četkicu za pranje zuba to u mnogome ubrzava proces pranja zuba, lake su za korišćenje a čine pranje zuba, brzim, kvalitetnim i predvidivim. Ipak potrebno je poštovati uputstvo za upotrebu kako bi se maksimalno iskoristila efikasnost ovog uredjaja.

Četkicu za zube je potrebno menjati na 3 meseca, kako zbog kolonizacije četkice bakterijama tako i zbog smanjene efikasnosti vlakana za uklanjanje mekih naslaga.

Kako održavati medjuzubni – interdentalni prostor?

Medjuzubni prostor je , kao što je već napomenuto, izuzetno ostetljiv prostor, a njegovo zanemarivanje prilikom pranja zuba je čest razlog nastanka zubnog kvara i obolelih desni.

Ovaj prostor se održava uz upotrebu zubnog konca, ili interdentalnih četkica, ili uz upotrebu tzv. oralnog tuša, odnosno aparata koji omogućava stvaranje vodenog mlaza koji efikasno spira naslage sa zuba i oko zuba.

Kako se održava interdentalni prostor

Zubni konac je najčešće korišćeno sredstvo za kontrolu zdravlja medjuzubnog prostora. Ipak pored toga što je dostupan, često ga pacijenti nalaze teškim za upotrebu. Sama tehnika podrazumeva da se konac plasira u prostor izmedju zuba a onda prevuče preko samog zuba te na taj način se uklone naslage.

Često se dešava da desni u ovom aktu krvare, a to je zato što je zubni konac ušao previše u prostor desni te ih povredio.

Ono što je benefit zubnog konca je njegova niska cena, a najveća mana je što zahteva dosta vremena i mogućnost povrede desni. Ipak korišćenje konca je bolje nego nekorišćenje bilo kakvog sredstva za održavanja medjuzubnog prostora.

Interdentalne četkice su pak nešto bolje sredstvo za kontrolu medjuzubnog prostora. Njihov glavni benefit je što su adaptabilne površini zuba, s druge strane nešto su skuplje, kratkog roka trajanja (do 2 nedelje) i komplikovane u odredjivanju adekvatne veličine za odgovarajući medjuzubni prostor.

Naša preporuka su svakako aparati koji najobičniju vodu pretvaraju u moćno sredstvo za održavanje oralne higijene uopšte. Ovi aparati generišu pulsirajući vodeni mlaz, koji adekvatno prolazi izmedju zuba ne povredjujući osetljive strukture u oklini zuba.

Koju pastu za zube da koristim i kako da znam da li je dobra?

Pasta za zube je pre svega pomoćno sredstvo u održavanju oralne higijene.

Na tržištu postoji veliki izbor, a ono što je suština paste za zube je koncentracija fluorida. Adekvatna koncentracija je 1450 ppm fluorida. Fluoridi pre svega ojačavaju kristalnu strukturu gledji te je čine otpornijom na stvaranje zubnog kvara. Sve ostale osobine zubnih pasti, abrazivnost, ukus, penušavost su manje bitni aspekti standardnih pasti za zube.

Kojju pastu za zube odabrati

Specijalne vrste pasti koje se koriste za smirivanje upaljenih desni samo delimično pomažu u smanjenju simptoma krvarenja desni, a u sebi sadrže materije koje deluju blago antiupalno i materije koje sprečavaju naseljavanje novih bakterija na zube i u prostor desni.

Dakle koju ćete pastu koristiti na vama je da odaberete, ipak današnje paste su i više nego marktinški ispromovisane a suština je zapravo da većinu tegoba koju osećate u vezi zuba ne možete rešiti uz pomoć pasti za zube, već je najbolje da posetite svog stomatologa i uradite pregled.

Koja tečnost za ispiranje usta je dobra?

Tečnost za ispiranje usta je pomoćno a ne obavezno sredstvo u održavanju zuba. Postoje više vrsta ovih tečnosti a mi ćemo se fokusirati na dva tipa. Pre svega tečnosti koje sadrže fluoride te pomažu u očuvanju strukturne jačine kristala gledji, a drugi tip sadrži hemikalije koje sprečavaju lepljenje bakterija za zube i njihovo razmnožavanje.

Tečnosti koje sadrže hlorheksidin u različitim koncentracijama povoljno utiču na smirivanje upaljenih desni koje krvare a takodje sprečavaju stvaranje novih naslaga na zubima. Preporučuju se takodje i nakon hirurških intervencija, kao i kod pacijenata koji imaju ugradjene zubne implantate radi kontrole bakterijske flore.

Održavanje zuba sa fiksnom protezom

Nošenje fiksne proteze u mnogome otežava rutinsko održavanje oralne higijene. Ostaci hrane se vrlo lako umrse u žičane elemente fiksne proteze te pomažu naseljavanju bakterija na površinu zuba i brekete fiksne proteze. Ovo sve vodi većoj mogućnosti nastanka zubnog kvara i problema sa desnima. Takodje lakše dolazi do nastanka zubnog kamenca.

Održavanje zuba sa fiksnom protezom

Sve ovo zahteva više vremena i volje kako bi se zubi sačuvali u toku terapije fiksnim protezama.

Upotreba zubnog konca je izuzetno otežana, čak i nemoguća a upotreba interdentalnih četkica čisti samo prostor izmedju zuba a nema moć da adekvatno očisti prostore oko elemenata fiksne proteze. Stoga predlažemo upotrebu oralnog tuša kao rešenje koje će brzo efikasno i adekvatno očistiti sve površine zuba i fiksne proteze. Naravno nakon upotrebe oralnog tuša predlažem rutinsko detaljno pranje zuba uz pomoć zubne četkice i paste za zube.

Održavanje zuba u trudnoći

U trudnoći stanje u ustima se često menja usled izmenjenog hormonalnog statusa. Veliki broj pacijentkinja nam govori o tome da su im do trudnoće zubi bili u redu a da je nakon trudnoće došlo do naglog stradanja zuba.

Održavanje zuba u trudnoći

Drugi problem je sa desnima, koje često u trudnoći nabujaju, krvare i bolno su osetljive.

Svi ovi problemi mogu da se prevazidju sprovodjenjem oralne higijene na gore opisan način. Upravo je glavni preduslov za zdravlje zuba kod trudnica da se sve mekane naslage sa zuba beskompromisno uklone. U tome dosta pomaže i oralni tuš, zapravo aparat koji stvara mlaz vode koja usmerena na odredjenu površinu zuba apsolutno uklanja sve sa te površine.

Održavanje zuba kod pušača

Kod strastvenih pušača prvo što primetimo jeste obillje pigmentacija i zubnog kamenca. Ovo se dešava zbog visoke temperature duvanskog dima te značajno brže dolazi do stvaranja čvrstih zubnih naslaga.

Takodje jednako često kod pušača dijagnostikujemo i postojanje velikih karioznih lezija odnosno velikih kvarova zuba koji su skriveni, a prave izuzetnu štetu.

Sve ovo zahteva da se zubi kod pušača neguju vrlo detaljno i temeljno a da se posete stomatologu obavljaju barem jednom u šest meseci.

Standardna tehnika pranja zuba udružena sa primenom oralnog tuša bi trebala da bude dovoljna da se stanje zuba održava na pristojnom nivou. Povremeno kod pušača savetujemo upotrebu i tečnosti za ispiranje usta sa hlorheksidinom kako bi se smanjila mogućnost lepljenja bakterija za površinu zuba.

Održavanje veštačkih zuba – održavanje keramičkih – porcelanskih zuba

Nakon ugradnje zubnih krunica ili mostova pacijenti često imaju zabludu da je sa održavanjem oralne higijene završeno. Nažalost to nije istinito. Zapravo mere oralne higijene treba da se sprovode rigorozno, temeljno i detaljno kako bi veštački zubi trajali što duže. Najosetljiviji deo je spoj veštačke krunice sa ostatkom zuba. U toj regiji dolazi do upale desni ili još gore nastanka zubnog kvara.

Održavanje veštačkih zuba

Da bi se ovo izbeglo preporučujemo upotrebu mekanih četkica i oralnog tuša kako bi se sve naslage i ostaci hrane uklonili a osetljive površine zuba ostale čiste i zdrave. Ovo je posebno važno ispod mostova kada se površine veštačkih zuba jako teško čiste sa strane prema desnima.

Održavanja na ovakav način će produžiti  životni vek vaših krunica i mostova barem za duplo.

Pranje zuba kod dece

Već sa nicenjem prvih zuba (oko 6 meseca) poželjno je krenuti sa merama oralne higijene kod dece. U početku se mlečni zubi čiste tako što gazom samo obrišete zube od naslaga a kako dete odrasta i mlečni zubi niču (već oko 2 godine ) uvodi se četkica za zube i dečje paste za zube bez ili sa niskom koncentracijom fluorida.

Postepeno će dete krenuti samo da pere zube, a tada je važno da vršite kontrolu pranja i ukoliko nisu u dovoljnoj meri oprani zubi pomozite mu/njoj. Vremenom će se stvoriti navika i dete će već u ranom uzrastu samo održavati svoje zube.

Pranje zuba posle skidanja kamenca

Nakon skidanja kamenca zubi mogu da budu osetljivi na toplo, hladno i slatko. Ovo je privremeni efekat koji traje do 3 dana. Poželjno je koristiti paste koje umanjuju senzacije a isto tako i tečnosti za ispiranje usta na bazi hloreheksidina kako bi se sprečilo novo stvaranje zubnog kamenca. U svemu ovome oralni tuš može pomoći.