Osetljivost zuba: Najčešći uzroci i lečenje

Tema današnjeg blog teksta vezana je za osetljivost zuba, koji su najčešči uzroci za osetljivost zuba i lečenje istih. Ova tema pokriva različite segmente stomatologije te ćemo se truditi da iz svakog ugla osvetlimo razloge za pojavu ovog simptoma koji itekako zna da bude neprijatan.

Osetljivost zuba posle skidanja kamenca

Uklanjanjem zubnog kamenca pogotovu prezrelog i nagomilanog zubnog kamenca nekada dolazi do eksponiranja površine korena zuba koji nije kao krunica obložen sa gledji već sa cementom korena zuba koji u tankom sloju prekriva dentin koji je po svojoj strukturi bogat kanalićima koji komuniciraju sa zubnom pulpom odnosno zubnim živcem. Kada jednom dođe do kontakta ovako eksoniranog korena sa hladnim vazduhom ili namirnicama dolazi do iznenadnog, kratkotrajnog i intezivnog bola.

Nakon uklanjanja odnosno skidanja zubnog kamenca desni oko samog zuba su često upaljene, što je posledica prisustva zubnog kamenca. Ovakvim desnima najčešće treba sedam dana da se oporave i samim tim intimnije nalegnu na površinu zuba. Kada se ovo desi prestaju i tegobe vezane za uklanjanje zubnog kamenca. 

Nekada u toku samog uklanjanja zubnog kamenca dolazi do intezivne preosetljivosti zuba te se tada daje lokalna anestezija kako bi se procedura izvela sigurno, bezbedno i bezbolno.

Osetljivost zuba na hladno i toplo

Ovaj simptom mogu izazvati različiti uzročnici. 

Najčešće je to prisustvo zubnog kvara bilo primarnog odnosno na površinama zuba gde nije bilo ranijih popravki ili sekundarnog gde je zubni kvar nastao na spoju plombe i zuba. Ukoliko se ignoriše ovaj simptom može dovesti do daljeg propadanja zuba, simptomi osetljivosti na kratko prestaju , da bi se potom razvile teže forme bolesti zuba, poput zapaljenja zubnog živca. Rutinska popravka zuba rešava vas ovog simptoma.

Često je problem osetljivosti zuba na hladno prisutna kada se dese recesije desni odnosno povlačenje desni. Ovo se dešava kada postoji mukogingivalna anomalija odnosno pripoj mišića je previše blizu zubima i ivici desni te njihovim aktiviranjem dolazi do kontinuiranog povlačenja desni, ovo sve eksponira dentin zuba koji komunicira sa unutrašnjošću zuba te dovodi do nastanka simptoma reakcije na hladno.

Takođe povlačenje desni nastaje kao posledica parodontopatije, odnosno oboljenja desni.

Terapija je usmerena ili u rekonstrukciji položaja desni ili u oblaganju površine korena sredstvima za desenzibilizaciju zuba.

Osetljivost zuba posle plombiranja

Ova pojava je u današnjoj stomatologiji nažalost nije retka ali srećom nije ni previše česta a stručno se naziva postoperativna osetljivost. Podrazumeva da se nakon postavljanja belih kompozitnih plombi odnosno ispuna javi osetljivost zuba na zagrižaj , ili čak na toplo i hladno.

Ukoliko je razlog osetljivosti previše visoka plomba odnosno plomba koja preintezivno kontaktira sa zubom iz suprotne vilice tada se razvija neprijatnost i osetljivost zuba na zagrižaj. Ovo se lako rešava uklanjanjem viška ispuna.

S druge strane može se desiti da je prisutna osetljivost zuba na zagrižaj a da zub nije u preintezivnom kontaktu. Ukoliko je sve sa ispunom u redu tada se savetuje da se sačeka do mesec dana kako bi osetljivost prošla. I zaista ovo se i dešava u najvećem broju slučajeva. 

Postoje nažalost i retki slučajevi kada se ovo ne smiruje, tada se pristupa promeni ispuna, postavljanju privremenog terapijskog ispuna koji će služiti do smirivanja tegoba, te nakon toga postavljanju definitivne plombe. 

Pozadina razloga za nastanak ovakve osetljivosti je blizina zubnog živca površini plombe kao i postojanje širokih dentinskih kalanića koji su češći kod mladje populacije a kojima je dentin koji kontaktira sa plombom ispunjen.

Osetljivost zuba na kiselo

Ovaj simptom je sličan kao i kod osetljivosti zuba na toplo i hladno a razlog je ili prisustvo karijesa ili ogoljeni vratovi zuba. Terapija je istovetna.

Osetljivost zuba posle vadjenja živca

Kod vađenja zubnog živca ne bi smelo da dodje do reakcije zuba. Ipak u nekim slučajevim usled kompikovane anatomije kanala korena zuba dolazi do bola prilikom zagrižaja ili do bola koji se razvija na toplo hladno ili do tupog bola u dubini nakon punjenja zuba. Razlozi su različiti ipak ukoliko govorimo o samom vadjenju zubnog živca tada je potrebno izvršiti novu intervenciju gde bi se sadržaj iz kanala korena zuba u potpunosti izvadio.

Ukoliko pak postoji osetljivost na zagrižaj nakon punjenja zuba tada je verovatno da će taj efekat proći u periodu od dva do tri dana. Ukoliko ne prodje potrebno je otkriti uzročnik koji je obično neadekvatno lečenje kanala korena zuba.

Ukoliko osećate nealgodnost u dubini , te je zub osetljiv na zagrižaj ili na kuckanje velika je verovatnoća da se razvio periapikalni proces odnosno gnojna kesica na vrhu korena zuba. Tada je terapija ili novo lečenje zuba, ili hiruruška intervencija apikotomije ili vadjenje zuba.

Osetljivost zuba posle beljenja zuba

I ovo se dešava, najviše kao posledica kratkotrajne dehidratacije zuba te dolazi do kratkotrajnih epizoda neprijatnih strujica koje se javljaju u unutrašnjosti zuba. Najčešće se dešava nakon ordinacijskog beljenja zuba zbog nešto viših koncentracija sredstava za izbeljivanje zuba. Terapija je najčešće nepotrebna jer ovaj simptom prolazi za nekoliko dana.