Beljenje zuba – Sve što je potrebno da znate pre intervencije

Primetili smo da je veliki broj upita u našoj ordinaciji u vezi beljenja zuba. Ovo je svakako vrlo tražena i popularna usluga, a isto tako i nedovoljno jasna krajnjim korisnicima odnosno pacijentima, te ovaj blog posvećujemo svima onima  koji razmišljaju da se upuste u beljenje zuba. Zapravo tako smo osmislili da iz našeg ugla maksimalno približimo temu i otklonimo sve nejasnoće u vezi ove usluge.

Zašto beljenje zuba?

Da, zubi vremenom tamne, što je prirodan proces koji je posledica životnih navika. Namirnice poput kafe, čajeva, prebojenih jela i pića vode do nakupljanja pigmenata unutar zubne gleđi te do postepenog zućenja zuba i sveukupnog estetskog nezadovoljstva pojedinca svojim osmehom.

Beljenjem se postiže sjajan mladalački osmeh otvaranjem lanaca pigmenata koji se nalaze u gleđi zuba te na taj način zub vizuelno izgleda svetlije.

Stoga se beljenje zuba smatra kozmetskom uslugom kojom se zaista postižu neprikosnoveni efekti prirodne beline zuba.

Da li je bezbedno po moje zdravlje?

Po nama ovo je prva tema koja bi svakome ko je zainteresovan za beljenje zuba trebala da bude na prvom mestu. Na tržištu postoji veliki broj preparata za beljenje zuba kao i različite tehnike beljenja zuba.

Često čujemo da ljudi u drogerijama kupe određene paste, ili gelove te od njih očekuju čuda. Nažalost njihovo oduševljenje preraste u razočaranost nakon upotrebe u ne malom broju slučajeva, što zbog izostanka obećanog efekta, što zbog intezivnih bolova.

Nešto su ređi slučajevi da nam se pacijenti jave nakon pokušaja izbeljivanja zuba u kozmetičkim salonima. Tada nam dolaze sa bolovima, često i sa opekotinama desni, ali i sa oštećenom zubnom gleđi.

Naša je preporuka da kada se radi o beljenju zuba svakako posavetujete sa stomatologom, kako bi se odabralo najbollje rešenje po Vaše zdravlje i za postizanje najboljeg efekta beljenja zuba.

Da li se oštećuje zubna gleđ?

To pre svega zavisi od koncentracije gela koji se koristi za beljenje zuba. Pod aktivnom supstancom koja se koristi za beljenje zuba podrazumeva se karbamid peroksid ili vodonik peroksid. Oni aktiviranjem dovode do otvaranja lanaca pigmenata koji se nalaze u gleđi zuba, te zub menja hromatska svojstva, odnosno postaje svetliji.

Ukoliko je koncentracija gela previsoka može da se desi privremeno ali i trajno oštećenje gleđi. To se pre svega ogleda u pojavi beličastih fleka na površini zuba. To dalje dovodi do osetljivosti zuba na toplo hladno ili slatko.

Beljenje zuba ne oštećuje zubnu gleđ

Kakve vrste beljenja zuba postoje i koja je prava za mene?

Postoje dve tehnike za izbeljivanje zuba, kućno i ordinacijsko.

Prednost ordinacijskog beljenja zuba je u tome da je efekat brz, najčešće u jednom ili ređe u dva dana se dobija željena nijansa zuba, a sa druge strane kod kućnog beljenja glavna prednost je upotreba znatno blažih koncentracija gelova, te su i moguće bolne senzacije ređe.

Takođe, kućno beljenje ima taj benefit što trejevi za beljenje ostaju trajno u vlasništvu pacijenta te se uvek mogu dobeliti zubi ukoliko ima potrebe.

Ukoliko ne želite da se sami bavite postavljanjem gela u trejeve i da sami sprovodite postupak beljenja, a i želite brzi efekat onda se Vama preporučuje ordinacijsko izbeljivanje zuba. Ukoliko Vam se ipak ne žuri i možete da sačekate nastanak efekta izbeljenih zuba tada svakako preporučujemo kućno beljenje zuba.

Koliko je trajan efekat?

Ovo je vrlo individualno i zavisi od Vaših navika. U svakom slučaju beljenjem zuba postiže se izbeljivanje za 5 do 6 nijansi. Obično se u periodu od 6 meseci do godinu dana vrati jedna nijansa.

Da li ste kandidat za beljenje zuba?

Da bi bili kandidat za beljenje zuba potrebno je da nemate krunice ili velike plombe na prednjim zubima, a to je važno jer se plombe i krunice ne mogu beliti, već ukoliko se baš insistira na beljenju onda se one nakon postupka trebaju zameniti. U svim drugim situacijama a da su zubi zdravi može se izvesti postupak beljenja zuba.

Kakva su očekivanja i kakvi su željeni rezultati i od čega to zavisi?

Često se od beljenja zuba očekuje sjajan holivudski osmeh, nekada je to i moguće ostvariti. Ipak u najvećem broju slučajeva dobija se prirodna belina zuba. To pre svega zavisi od debljine same gleđi jer se ceo proces zapravo dešava u gleđi zuba.

Što je gleđ u debljem sloju za očekivati je da se postigne kvalitetniji rezultat, s druge strane ako je gleđ tanja doći će do slabijeg efekta izbeljivanja. Debljina gleđi je individualna karakteristika svakoga od nas te na to ne možemo uticati.

Da li gelovi koji se reklamiraju imaju efekta?

Danas na tržištu postoji veliki broj različitih gelova i pasti, koji mogu imati blagi efekat, ipak jedini siguran i bezbedan način je da proces izbeljivanja zuba obavite u stomatološkoj ordinaciji odnosno u dogovoru sa stomatologom.

Šta podrazumeva kućno beljenje zuba?

Ova tehnika podrazumeva da vam se uzmu otisci zuba, naprave posebne folije u koje aplikujete gel, a koje ćete Vi postavljati na Vaše zube posle večernjeg pranja zuba te sa time otići na spavanje.

kucno izbeljivanje zuba
Kako izgleda kućno beljenje zuba

Na dan kada Vam se predaju folije uradi se određivanje boje i inicijalno slikanje, a kontrolno slikanje se izbvodi sedam dana nakon započetog izbeljivanja zuba.

Ovo je zaista sigurna i proverena metoda za beljenje zuba, koja daje maksimalno bezbedan i predvidiv rezultat.

Šta podrazumeva ordinacijsko beljenje zuba?

Kao što ime kaže izvodi se u ordinaciji, te podrazumeva izolaciju desni, i postavljanje gela na površinu zuba, koji se nakon toga aktivira bilo svetlosno (lampom) bilo samoaktivacijom. U svakom slučaju ovde su moguće bolne senzacije zuba.

ordinacijsko izbeljivanje zuba
Kako izgleda ordinacijsko beljenje zuba

Da li mogu da se bele lečeni zubi?

Apsolutno, postoje tehnike da se bele i lečeni zubi, a najbolji efekat se postiže kada se istovremeno bele i ostali zubi zajedno sa lečenim zubom. Postupak podrazumeva da se u unutrašnjost zuba aplikuje gel koji će inaktivisati pigmente u unutrašnjosti zuba.

Ovim bi završili današnji blog, sa nadom da smo odgovorili na najčešća pitanja koja dobijamo od naših pacijenata. Ukoliko imate još neko pitanje osećajte se slobodno da nam pišete rado ćemo Vam odgovoriti. Saznajte više o tehnikama izbeljivanja zuba na našoj stranici usluga.