Kako povratiti osmeh: Najbolja rešenja za bezubost vilice

Na pisanje ovog bloga me je motivisala potreba pacijenata u ordinaciji da dobiju što više informacija i koja su to najbolja rešenja za bezubost vilice.

I zaista previše je informacija na internetu, što često dovodi do zabune, pogotovu u sadašnjoj eri zubnih implantata i svih mogućnosti koji oni pružaju. 

Stoga je ovaj blog duži, ali pre svega jednostavan, sa svrhom da olakša razumevanje prednosti i nedostataka mogućih rešenja za rešavanje bezubosti. 

Takođe osvrnuću se i na proces rada u našoj ordinaciji kako bih vam približio šta vas sve očekuje kod mogućih rešenja za bezubost vilica.

Fiksni zubi na implantatima 

Fiksni zubi na impantatima su vrsta rešenja kojom se rehabilituje funkcija i estetika bezubih vilica na najbolji mogući način. Ovde se svrstavaju all on 4, odnosno all on 6 koncepti rešavanja bezubosti. 

Podrazumeva ugradnju 4 do 6 implantata, postavljanje u implantate elemenata (multiunit abatmenata) u koje se potom postavlja (ušrafljuje) privremeni fiksni most koji se izradjuje od kompozitnog (PMMA) materijala, a 3 do 4 meseca potom i definitivni most (fiksni zubi na implantatima) koji kada se ušrafi ostaje trajno na svom mestu i ne skida se. 

Od izbora tipa završnog (definitivnog) mosta zavise i prednosti i nedostaci. 

Završni fiksni zubi na implantatima mogu biti izradjeni od metalkeramike kao i od cirkonija materijala sa titanijumskom prečkom.

Završni (definitivni) fiksni zubi od metalkeramike

Prednosti:

 • Dobro estetsko rešenje
 • Kvalitetna funkcija žvakanja jer su zubi fiksni te nema ni najmanjeg pomeranja
 • Ne skida se, ostaje trajno postavljen na implantatima tj u vašim ustima
 • Lako privikavanje na ovakav rad
 • Dobra trajnost
 • Cenovno dostupniji

Nedostaci:

 • Moguće odlamanje keramike sa metalokeramičkog mosta, ukoliko dođe do nevoljnih kretnji vilice, što znači težu reparaciju
 • Znaju biti teži
 • Teško je postići vrhunsku estetiku

Završni (definitivni) zubi od cirkonija keramike sa titanijumskom prečkom

Prednosti:

 • Vrhunska estetika
 • Ne skidaju se te je udobnost maksimalna
 • Lakoća takvog rada
 • Brzo navikavanje po dobijanju ovakvog rešenja
 • Kvalitetna funkcija žvakanja
 • Mogućnost lakog rešavanja nepredvidivih dogadjaja

Nedostaci:

 • Visoka cena

Totalne proteze na implantatima 

Totalne proteze na implantatima su naprednije rešenje u odnosu na obične totalne proteze, koje se skida i stavlja na 2 do 4 ugrađena implantata i na vezne elemente koji su ušrafljeni u implantate.

Prednosti:

 • Kvalitetnija funkcija žvakanja od tradicionalnih totalnih proteza
 • Manje prekrivaju nepce odnosno sluznicu usta te su udobnije za nošenje
 • Nema spadanja, žuljanja
 • Implantati su manje opterećeni jer vrše funkciju stabilizacije a manje se pritisak žvakanja prenosi na njih
 • Ukoliko dodje do oštećenja lako se repariraju
 • Cena je niža u odnosu na fiksne zube na implantatima

Nedostaci:

 • Cena je viša u odnosu na tradicionalne totalne proteze bez implantata
 • Zahtevaju povremeno skidanje radi održavanja higijene
 • Uslovno rečeno estetika nije na vrhunskom nivou

Totalne proteze 

Totalne proteze su tradicionalni način rešavanja bezubosti.

Prednosti: 

 1. Brzina izrade
 2. Cena koštanja
 3. Omogućuju donekle rehabilitaciju funkcije žvakanja
 4. Ukoliko dodje do oštećenja lako se repariraju

Nedostaci: 

 1. Nedovoljni osećaj funkcije žvakanja
 2. Žuljaju, spadaju
 3. Prekrivaju nepce odnosno, dovode do gubitka osećaja ukusa i gadljivosti
 4. Noću je potrebno skinuti proteze i odložiti 
 5. Način održavanja ponekad komplikovan

Koje je od ovih rešenja za vas i kako da se odlučite?

To pre svega zavisi od vas i vaše motivacije da rešite problem, vašeg zdravstvenog stanja, te vaših finansija, ali i anatomskih faktora, to jest da li je prisutno dovoljno kosti za ugradnju implantata ili ne. 

Po pravilu u donjoj vilici često postoji dovoljno kosti u prednjoj regiji za ugradnju minimum dva implantata koji bi držali protezu na mestu, za gornju vilicu nije baš tako jasna situacija.

Stoga polazna osnova za planiranje rešavanja bezube vilice je izrada CbCt (3D) snimka bezube vilice, a po analizi snimka vam mogu reći da li je ugradnja implantata i sva rešenja koja iz toga proizilaze moguće za vas. 

Ukoliko jeste i ukoliko to želite svakako najudobnije i najbolje rešenje je izrada fiksnih zuba na implantatima, uz pomenute prednosti i nedostatke vrste fiksnih zuba (metalokeramički odnosno cirkonija zubi na titanijumskoj prečci). Kao alternativa mogu se planirati totalne proteze na implantatima sa svim svojim prednostima i nedostacima gore opisanim.

Svakako i tradicionalna totalna proteza bez implantata je opcija ukoliko iz ma kog razloga nije moguće se opredeliti za ugradnju implantata.

Kako funkcioniše proces u ordinaciji DUDENTAL?

Nakon prvog vašeg poziva i detaljnijeg razgovora o vašem problemu, upućujemo vas na 3D snimanje i zakazujemo prvi termin kako bi se bolje upoznali sa vama i vašim problemom. Rendgen centar sa kojim saradjujemo nam šalje email-om vaš snimak i mi već bez vašeg dolaska u ordinaciju dobijamo inicijalnu analizu vaše situacije. 

Na zakazanom terminu vršimo i klinički pregled i upoznajemo se sa vašim zdravstvenim stanjem detaljnije, te već na prvom terminu možete dobiti inicijalni plan terapije napismeno, gde se trudimo da vam predočimo barem dva moguća rešenja. 

Sve ovo u mnogome olakšava vaše odlučivanje. 

Ukoliko se opredelite za ugradnju implantata npr. 4 do 6 kako bi dobili fiksne zube na implantatima proces funkcioniše tako što se u prvoj fazi vrši ugradnja implantata (sama intervencija traje 1 do 2h) u uslovima lokalne anestezije, te postavljanje veznih elemenata (multiunit abatmenata) u same implantate. Rana se šije i sve je spremno za uzimanje otiska za izradu privremenog fiksnog mosta, koji se dobija ili u istom danu ili u danu nakon intervencije. 

Za sve ovo se dobija pisani izveštaj za deklaracijama ugradjenih implantata.

U postoperativnom toku je važno hladiti ranu, ne konzumirati vruće namirnice, kao i pridržavati se uputstava koje napismeno dobijate od nas. 

7 dana nakon ugradnje implantata se konci uklanjaju, a u slučaju da je potrebno da otputujete ranije moguće je postaviti resorptivne šavove koji sami otpadaju. 

U drugoj fazi, 3 do 4 meseca nakon ugradnje implantata pristupa se uzimanju novog otiska za izradu definitivnog zubnog mosta. Za tu intervenciju je potreban nešto duži boravak i da imamo 3 do 4 posete, ali se može završiti u nedelju dana

Ukoliko je pak vaša odluka, a i ja procenim da je to bolja opcija zbog stanja raspoložive kosti, da se ide na izradu totalnih proteza na implantatima, onda se po ugradnji implantata u prvoj fazi, koja je slična gore navedenoj i uklanjanju konaca pristupa uzimanju otiska, obično 7 dana nakon intervencije te izradi uslovno rečeno privremene proteze. 

Razlika u odnosu na gore navedeni tip ugradnje implantata je da se u implantate ne postavljaju vezni elementi (multiunit abatmenti) već se implantati prekrivaju desnima i ostavljaju da srastu 3 do 4 meseca. 

Nakon tog perioda u drugoj fazi, implantati se “otkrivaju”, te postavljaju se vezni elementi tipa lokatora ili kugli za koje se fiksira proteza.

Ukoliko je ugradjeno 2 implantata u donju vilicu privremena proteza može postati i trajna i tada se ona samo prilagodi kako bi primila kućišta (kopče) kojima se fiksira za implante. Ovo se vrši 3 do 4 meseca nakon ugradnje implantata. 

Ukoliko je ugradjeno 4 implantata onda se izradjuje privremena akrilatna totalna proteza za koju je potrebno 3 do 4 dolaska, a u periodu zarastanja od 3 do 4 meseca, po otkrivanju implantata i postavljanju veznih elemenata, tipa kugli, odnosno lokatora, se uzima otisak za izradu totalne proteze ojačanje metalnom osnovom tzv. Wizil proteze.  Po njenoj izradi za koju je potrebno 4 dolaska vrši se povezivanje proteze i implantata i time se usluga završava. 

Ukoliko pak ugradnja implantata nije moguća iz ma kog razloga, tada se vrši izrada tradicionalnih totalnih proteza. Sve započinje uzimanjem inicijalnog otiska, zatim funkcionalnog otiska kojim se definišu budući rubovi proteze, a zatim određivanje međuviličnih odnosa, probe postave zuba i predaje proteze. To je ukupno 5 faza tj 5 dolazaka za izradu totalne proteze. 

Nadam se da vam je ovaj blog značio i da vam je razjasnio postojeće opcije. Ukoliko imate pitanja stojimo vam na raspolaganju putem telefona 011 25 04 789.

Tekst je napisao spec. oralne hirurgije i osnivač DuDental ordinacije dr Dušan Ćirković.