Operacija umnjaka – Priprema, zahvat, oporavak

Zašto je potrebna operacija umnjaka?

Umnjaci su zubi koji poslednji niču u vilicama, kako u gornjoj tako i u donjoj. Upravo zbog toga često dolazi do smanjenja prostora za njihovo pravilno nicanje.

Posledica je da taj zub onda delimično iznikne ili ne iznikne i da ostane uklješten u vilici u najrazličitijim položajima, a sve to bude praćeno bolovima, oticanjem i osećajem otežanog gutanja hrane i otežanim otvaranjem usta, nekada čak i povišenom telesnom temperaturom.

Kako su najčešće umnjaci delimično ili potpuno prekriveni koštanim tkivom i kako imaju nepravilan broj i oblik korenova, kao i odnos sa susednim anatomskim struktruama, operacija umnjaka je jedini način da se zub izvadi u potpunosti.

Kako da znam da li mi treba operacija umnjaka?

Obično, ukoliko se nakon 21.godine života umnjaci nisu pravilno postavili u zubni niz, je verovatno da su uklješteni u vilici i da nemaju dovoljno prostora da pravilno izniknu. Kao posledica naknadno se razvijaju bolne senzacije, a takodje umnjaci vrše pritisak na susedne zube te “guraju”zube i nastaje teskoban zubni niz. 

Svakako, najbolje je uraditi ortopan snimak i uputiti se oralnom hirurugu.

Kako se operacija umnjaka obavlja?

Nakon delovanja anestezije pristupa se zoni umnjaka, odižu se desni i pristupa umnjaku uz više ili manje oslobadjanje zuba, uz često presecanje krunice umnjaka od korenova i eventuelno korenova medjusobno, kako bi se zub u potpunosti izvadio uz minimalnu traumu na okolno tkivo.

Po vadjenju zuba prisupa se obradi i ušivanju rane.

Da li operacija umnjaka boli?

Operacija umnjaka ne boli zbog dejstva lokalne anestezije koja je rutinska kao i za bilo koju popravku zuba.

Kakva je priprema za operaciju umnjaka?

Obično se operativni zahvati obavljaju u prepodnevnim časovima, stoga je potrebno obedovati par sati pre intervencije. Higijena usta je uobičajena. Eventuelno se mogu ispirati usta sa rastvorom na bazi hlorheksidina (curasept205) par dana pre intervencije do dva puta dnevno. 

Koliko traje operativni zahvat?

Operativni zahvat traje od pola sata do sat vremena u zavisnosti od težine položaja umnjaka. 

Kako se oporaviti posle operacije umnjaka?

Neposredno nakon intervencije je potrebno hladiti ranu i to činiti naredna dva dana kako bi se smanjila mogućnost nastanka otoka. Poželjna je smanjena fizička aktivnost, te konzumacija prohladjene hrane.

Ukoliko otok nastane dobro je znati da je drugog dana od intervencije najveći otok, te da nakon toga splašnjava. 

Svakako je poseta stomatologu radi kontrole potrebna kako bi se uredno ispratio postoperativni tok.

Higijena rane se obavlja kontrolisanim pokretima u zoni rane a ostali zubi se održavaju na uobičajeni način.

Koliko dugo se nose konci?

Konci se nose 7 dana a u tom periodu se očekuje da je meko tkivo zaraslo dovoljno da može da podnese opterećenja uobičajenog žvakanja hrane. Mekotkivno zarastanje traje narednih mesec dana, a koštano i do 6 meseci nakon operacije umnjaka.

Da li se može više umnjaka izvaditi u istom danu?

I ovo je moguće, naravno ukoliko to neko želi. Preporučuje se da se vadjenje umnjaka prvo izvede sa jedne strane (gornji donji), a da se u narednoj poseti/ama izvade preostali umnjaci.

Da li treba da se plašim operacije umnjaka?

Rutinski postupak anestezije omogućava zaista bezbolan proces operacije umnjaka, ipak i pored bezbolnosti u radu postoji osećaj straha i očekivanja da će zaboletei. U ovim retkim situacijama je moguće uraditi intervenciju u analgosedaciji, što bi značilo da se posebnim lekovima pacijent umiri pre operacije umnjaka.


Kontakt i informacije

Ukoliko planirate ili želite detaljnije da se informišete o intervenciji operacije umnjaka, stojimo vam na raspolaganju za više pitanja, konsultacije i informacije. Budite slobodni da nas kontaktirate na telefon 011 25 04 789.