Usluge

Ortodoncija

Ortopedija vilica ili ortodoncija je stomatološka disciplina koja se bavi rešavanjem i ispravljanjem estetskih i funkcionalnih problema vezanih za položaj i mudjuodnos zuba. Lepi zdravi i pravilni zubi doprinose samopouzdanju, a time i uspehu i zadovoljstvu u svakodnevnici, ipak cilj ortodoncije nije samo estetika jer pravilan položaj zuba je važan za zdravlje čitavog sistema za žvakanje, viličnog zgloba i mišića kao i zdravlja samih zuba.


Pravilan položaj zuba u vilici i pravilan odnos gornje i donje vilice omogućuju ravnomeran prenos sila žvakanja, a time se čuvaju sami zubi od preopterećenja, prekomernog trošenja i porpadanja, a takodje se uklanjaju problemi u viličnom zglobu. Pravilno postavljene zube lakše je prati i održavati njihovu higijenu , čime se smanjuje mogućnost nastanka karijesa i periodontalnih problema.


Prava poseta stomatologu bi trebalo da bude oko 7 godine. U tom periodu je moguće ispraviti manje i predvideti veće nepravilnosti. Tada se mogu primenjivati mobilni aparati koji se koriste kod dece koja još uvek rastu. Sa završetkom rasta i razvoja koriste se uglavnom fiksni ortodontski aparati. Ne postoji starosna granica za upotrebu fiksnih ortodontskih aparata.


Odluka o vrsti bravica koje će se koristiti u terapiji zavisi isključivo od vrste poremećaja, starosti i ličnim željama pacijenta.Zakaži Termin
Copyrights ©2017: Stomatološka ordinacija DuDental | Zubar Žarkovo, Banovo Brdo, Čukarica.