Usluge

Konzervativna stomatologija

Konzervativna stomatologija je usmerena ka poravci i lečenju zuba. Cilj konzervativne stomatologije su lepi i zdravi zubi. Zahvati koji se preduzimaju su izrada ispuna, inlay onlay nadoknade i lečenje zuba.


Karijes je najraširenija bolest u usnoj šupljini. Unos hrane bogate ugljenim hidratima favorizuje nastanak karijesa. Bakterije koje se normalno nalaze u ustima se u prisustvu namirnica bogatih prostim šećerima razmnožavaju, a kao posledica njihovog metabolizma nastaju kiseline koje uzrokuju nastanak karijesa.


Kompozitni ispuni

Opšte poznati kao „bele plombe“ su nadoknade koje se izradjuju direktno na zubima. Bojom, transparencijom i drugim optičkim svojstvima prate izgled preostalog zubnog tkiva. Kada se ovakav ispun pravilno postavi i pravilno oblikuje prema prirodnim principima odnosno kada se ispoštuje morfologija zuba mogu trajati jako dugo. Njihova trajnost ipak nije večna, stoga je redovna kontrola i poseta stomatologu ključna kako bi se na vreme predupredilo veće propadanje zuba.

Inlay, onlay, overlay

Ove nadokanade ili „keramičke plombe“ su upravo to, nadoknade izradjene od posebnih vrsta keramike, posebnim procesima izrade u zubnoj tehnici. Njih preporučujemo pacijentima kod kojih je zubni kvar prevelik, da bi se ispunio „belom plombom“. Otpornost ovakvih nadokanda na pritisak je izvrsna, a uskladjenost sa preostalim zubnim tkivima je vrhunska. Ovo su jako dugovečni radovi.

Endodoncija

„Lečenje zuba, vadjenje živca“ je rutinska intervencija koja podrazumeva uklanjanje infektivnog sadržaja iz zuba. Kada se javi bol koja pulsira, ili traje kontinuirano, ili dodje do otoka i promene ukusa u ustima, a nekad čak i bez posebnih simptoma potrebno je izvesti čitav niz postupaka kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije iz samog zuba odnosno kanalnog sistema zuba. Mi radimo ove postupke uz upotrebu mašinskih instrumenata koji za razliku od ručnih imaju mnogo veću sposobnost da fizički uklone sav taj materijal koji je pun bakterija. Naravno pri tom koristimo i poseban aparat za pravilno odredjivanje „dužine zuba“ odnosno granice dokle se sme obradjivati kanal. Nakon hermetičkog zatvaranja kanala i ozdravljenja, na zubu se izradjuje nadoknada. Trajnost ovako izlečenog zuba uz upotrebu mašinskih instrumenata je neograničena.

Video o aparatima i tehnikama koje koristimo:

Izbeljivanje zuba

Blistavi beli zubi su znak zdravlja i blagostanja. Mnoge navike mogu dovesti do promene boje zuba Vaših zuba i dovesti do toga da potamne i požute. Izbeljivanjem zuba je moguće vratiti prirodnu belinu Vaših zuba. Do promene boje pre svega dovode namirnice poput kafe, crvenog vina, čajevi.


Postupak

Nakon uklanjanja zubnog kamenca, i poliranja zuba, kao i nakon sanacije svih kariesom zahvaćenih zuba, pristupa se ordinacijskom izbeljivanju zuba. Ono se izvodi posebnim gelom, koji se nanosi na vidljive površine zuba a čija je aktivna supstanca vodonik peroksid. Nakon toga se gel aktivira led lampom u trajanju od 15 do 20 minuta. Led svetlost ima odredjenu talasnu dužinu koja aktivira raspadanje vodonik peroksida i oslobadja kiseonik. Kiseonik ulazi u gledj i dentin i menja boju zuba. Ceo proces nanošenja gela se vrši 3 do 4 puta.

Ostali postupci

Kućno beljenje podrazumeva da stomatolog uzima otisak Vaših zuba, pa se izradjuju folije koje služe kao nosači za gel koji takodje sadrži vodonik peroksid ali u manjim koncentracijama. Kućno beljenje može trajati do 2 nedelje.


Zakaži Termin
Copyrights ©2017: Stomatološka ordinacija DuDental | Zubar Žarkovo, Banovo Brdo, Čukarica.