Zubni implanti

Implantologija

Implantologija predstavlja vrhunac stomatološke prakse. Podrazumeva ugradnju zubnih implantata u regiju gornje i donje vilice. „Titanijumski Šraf“ odnosno zubni implant, se ugradjuje u viličnu kost i ma koliko god to strašno zvučalo, nije. Ugradjeni zubni implanti zamenjuju koren zuba a procesom oseointegracije srastaju sa koštanim tkivom. Nakon srastanja zubnog implanta sa koštanim tkivom pristupamo izradi protetske nadoknade.


Ugradnjom zubnih implanata moguće je rešiti svaki oblik bezubosti: od nedostatka jednog zuba do potpune bezubosti. Zapravo biološki najmanja cena se plaća ovakvim rešenjem. U slučaju da nedostaje jedan zub, nadoknada tog zuba obično zahteva brušenja dva susedna, najčešće zdrava zuba, što nosi odredjene posledice sa sobom. Stoga u ovakvim situacijama najtoplije preporučujemo ugradnju zubnog implantata i izradu krune koja je nošena implantatom a ne susednim zubima.


Kako odabrati zubni implant?

Kako znati koji zubni implant valja? Odgovor na ovo pitanje ni samim stomatolozima nije lak. Zapravo danas postoji veliki broj proizvodjača zubnih implanata koji se nadmeću na tržištu. Cene zubnih implantata zavise od čitavog niza parametara na koje treba paziti. Često se desi da najjeftiniji dentalni implanti budu i najskuplji zbog mogućih komplikacija koje poskupljuju sanaciju nastalih komplikacija. Naše stanovište je da primenjujemo samo zubne implantate onih prozvodjača koji imaju veliki broj publikovanih radova i sertifikate o kvalitetu.
Svakako odaberite zubni implant sa potvrdom kvaliteta, priloženim rezultatima kliničkih istraživanja i pisanom garancijom koja ne bi smela biti manja od 10 godina.
Koji imaju visoku stopu uspešnosti implantata i visoku stopu preživljavanja zubnih implanata. Danas je stopa uspeha implantološke terapije preko 98%.

Kako se zubni implanti ugradjuju?

Ugradnja zubnih implantata u stomatološkoj ordinaciji DUDENTAL je absolutno bezbolna. Procedura traje do 45 minuta i izvodi je sertifikovani stručnjak iz oblasti implantologije. Procedura otpočinje davanjem anestezije. Potom hirurg pristupa odizanju desni od koštane podloge, da bi potom odredjenim instrumentima markirao mesto za prijem dentalnog implantata. U sledećim fazama proširuje se ležište za prijem dentalnog implantata po preporuci proizvodjača implantata, pa onda vrši ugradnja implantata. Po postavljanju implantata u odgovarajući položaj postavlja se prekrivna kapica na implantat kako bi sprečila urastanje mekih tkiva u sam implantat. Nakon toga vrši se ušivanje desni resorptivnim koncima, koji sami otpadnu posle 7 do 10 dana. Nakon ugradnje implantata doktor prepisuje antibiotik. Za očekivati je da će doći do razvoja otoka nakon ove hirurške intervencije, koji može trajati par dana nakon zahvata. Pacijent ipak može obavljati radne aktivnosti.

Izrada krunice

Nakon 4 do 6 meseci koliko treba vremenski da se zubni implant „primi“ pristupa se otkrivanju zubnog implanta odnosno vrši se manja intervencija otklanjanja mekog tkiva – desni koje prekrivaju dentalni implantat. Uklanja se prekrivna kapica sa implantata i postavlja kapica za zarastanje mekog tkiva. Po formiranju mekog tkiva uzima se otisak radi odabira nosača krunice (koji se šrafi u implantat) i izrade krunice. Kada je krunica gotova može se cementirati. U tu svrhu koristimo najkvalitetnije dentalne cemente.

Kolika je trajnost zubnog implanta?

Trajnost zubnih implanata je neograničena, ipak dosta toga zavisi i od posećivanja redovnih stomatoloških kontrola, kao i od odlične oralne higijene.
Zubni implanti se mogu koristiti i u druge svrhe sem u nadoknadi jednog zuba. Na njima je moguće fiksirati i mostne konstrukcije, kao i proteze.

Pogledajte snimak o ugradnji zubnog implanta:

Pogledajte snimak o augmentaciji kosti:


Zakaži Termin
Copyrights ©2018: Stomatološka ordinacija DuDental | Zubar Žarkovo, Banovo Brdo, Čukarica.